Какво представлява андростендионът?

Андростендионът е андроген, един от няколкото "мъжки" полови хормони, които са отговорни за началото на половата диференциация при мъжете и жените и развитието на вторични мъжки полови белези (физически характеристики), като дълбок глас и косми по лицето.


Въпреки че се счита за мъжки полов хормон, андростендионът присъства в кръвта както на мъжете, така и на жените и е предшественик, който може да се преобразува от тялото в по-мощни андрогени, като тестостерон, или да се превърне в женски хормон естроген. Това изследване измерва количеството андростендион в кръвта.Андростендионът е стероиден хормон, който се произвежда от надбъбречните жлези, както и яйчниците при жените и тестисите при мъжете.


Лутеинизиращият хормон, който се произвежда от хипофизната жлеза, стимулира освобождаването на андростендион от яйчниците и тестисите. Докато хипофизният хормон адренокортикотропен хормон (АКТХ) стимулира освобождаването на андростендион от надбъбречните жлези.


Нивата на андростендион в кръвта варират през деня, както и по време на менструалния цикъл при жените. Поради своя произход, андростендионът може да бъде полезен като маркер за функцията на надбъбречните жлези, за производството на андрогени и за функцията на яйчниците или тестисите. Често изследването на андростендион в кръвта се назначава, след като бъде установено, че резултатите от други тестове, като тестостерон или 17-хидроксипрогестерон, показват отклонения.


Превишените нива на андростендион и други андрогени може да причини на децата да имат полови органи, които не изглеждат ясно дали са мъжки или женски (двусмислени външни гениталии), излишно окосмяване по тялото (хирзутизъм) и анормални менструални цикли при момичетата и преждевременен (ранен) пубертет при момичетата и момчета.


Надбъбречните тумори, продуциращите адренокортикотропен хормон тумори и надбъбречната хиперплазия могат да доведат до свръхпроизводство на андростендион.

 

Жените със синдром на поликистозни яйчници също могат да имат по-високи нива на андростендион. Повишените нива на андростендион при възрастни мъже могат да доведат до слабо развитие на мъжки вторични полови белези и липса на менструация (аменорея) при жените.


За какво се използва изследването на андростендион в кръвта?

Изследването на андростендион се използва за оценка на функцията на надбъбречната жлеза и яйчниците или тестисите, както и за оценка на производството на хормони, свързани с развитието на мъжките полови органи и физическите характеристики (андрогени). Най-често тестът се назначава за определяне на причината за излишък на андрогени при жени, заедно с няколко други лабораторни изследвания  Изследването на нивата на андростендион в кръвта може да бъде използвано за:

 • Оценяване на функцията на надбъбречните жлези и различаване на състояния, при които има засилена секреция на андрогени, засягащи надбъбречните жлези или яйчниците или тестисите;
 • Подпомагане на диагностицирането на тумори във външния слой (кората) на надбъбречната жлеза или тумори извън надбъбречната жлеза, които секретират адренокортикотропен хормон и разграничаване на тези състояния от тумори на яйчниците или тестисите и други видове рак;
 • Диагностициране на вродена надбъбречна хиперплазия и проследяване на лечението на това състояние, в допълнение към изследванията на тестостерон и 17-хидроксипрогестерон;
 • Подпомагане на диагностицирането на синдрома на поликистозни яйчници и изключване на други причини за безплодие, липса на менструация (аменорея) и излишък на косми по тялото и лицето (хирзутизъм) при жени, които имат необичайни резултати от изследване на ДХЕА-С (дехидроепиандостерон сулфат), тестостерон и други хормони като фоликулостимулиращият хормон (FSH), лутеинизиращ хормон (LH), пролактин и естроген;
 • Изследване и диагностициране на причината за развитие на мъжки физически характеристики (вирилизация) при млади момичета и ранен (преждевременен) пубертет при момчета;
 • Подпомагане да бъде определена причината при съмнение за недостатъчност на половите жлези (тестиси и яйчници)

Кога се поръчва извършването на изследването на андростендион в кръвта?

Изследването на андростендион в кръвта може да бъде назначено, заедно с или след изследването на други хормони, винаги когато се подозира излишък (или по-рядко дефицит) в производството на андрогени или когато лекар иска да оцени функцията на надбъбречната жлеза, яйчниците или тестисите на даден пациент.


Изследването на андростендион в кръвта може да бъде извършено, когато една жена има безплодие или симптоми, които могат да варират по тежест и могат да включват:

 • По-дълбок глас;
 • Акне;
 • Излишно окосмяване по лицето и/или тялото;
 • Липса или нередовна менструация;
 • Мъжки модел на оплешивяване;
 • Повишена мускулатура


Библиография:
Medscape. Elhomsy, G. Androstenedione
Lab Tests Online. Androstenedione
Straseski, J. A. (2017 February). Polycistic ovary syndrome (PCOS). ARUP Laboratories