Какво представлява изследването на алфа-фетопротеин?

Изследването на алфа-фетопротеин (АФП) е кръвен тест, който измерва количеството на алфа-фетопротеин в кръвта. Обикновено изследването е част от тройния тест (определяне на три серумни маркера – алфа-фетопротеин (АФП), свободен бета-човешки хорион гонадотропин (free-beta HCG) и неконюгиран естриол) при биохимичния скрининг през втория триместър на бременността. Въпреки това, този тест може да бъде полезен и при други пациенти.


Жлъчният мехур, стомашно-чревният тракт и черният дроб на плода произвеждат АФП. След това алфа-фетопротеина, който циркулира в кръвта на плода, преминава в кръвта на бременната жена.


 

Обикновено в кръвта на зрелия човешки организъм се наблюдават ниски нива на АФП. Високите нива на АФП при жени, които не са бременни и мъже обикновено показват определени видове чернодробно заболяване.


Защо е необходимо изследването на алфа-фетопротеин?

Изследването на серумните нива на алфа-фетопротеин (АФП) е рутинен скринингов тест, който се назначава на бъдещи майки между 14-та и 22-та седмица от тяхната бременността. Тестът е най-точен е между 16-та и 18-та седмица. За точността на изследването е много важно правилното датиране на бременността.


Изследването на алфа-фетопротеин обикновено е част от троен тест – биохимичен скрининг през втория триместър на бременността, който изследва:

 • Човешки хорион гонадотропин (HCG);
 • Естриол, който е хормон, произвеждан от плацентата на бременната жена и черния дроб на плода;
 • Инхибин А, който е хормон, произвеждан от плацентата

Резултатите от тези тестове, могат да определят какъв е рискът бебето да се роди с вроден дефект. Малформациите, открити при този тип скрининг, могат да включват дефекти на невралната тръба, като спина бифида, и хромозомни аномалии, като синдром на Даун.

 

Резултатите от АФП могат да помогнат на лекаря да определи дали неговият пациент има нужда от допълнителни изследвания. Положителният тест не означава непременно, че бебето ще има вроден дефект.


Изследването на алфа-фетопротеин (АФП) в кръвта е особено важно за жени, които са изложени на висок риск да имат деца с вродени дефекти, това включва жени:

 • Които са на 35 или повече години;
 • С фамилна анамнеза (случай на заболяване в рода) за вродени дефекти;
 • Които са употребявали вредни лекарства или наркотици по време на своята бременност;
 • Които имат диабет

При други хора АФП, като туморен маркер, може да помогне за диагностициране и наблюдение на определени чернодробни заболявания, като рак на черния дроб, цироза и хепатит. Този тест също така може да помогне за откриване на няколко други видове онкологични заболявания, като рак на:

 • Тестисите;
 • Яйчниците;
 • Жлъчните пътища;
 • Стомаха;
 • Панкреаса

Какви са рисковете при изследването на алфа-фетопротеин?

Съществуват минимални рискове, свързани с вземането на кръв за изследването на алфа-фетопротеин (АФП). Пациентът може да получи прилошаване от вида на кръвта или да изпита лека болка или щипене на мястото на пункцията. Съществува малък риск от прекомерно кървене или хематом (натрупване на кръв под кожата). Също така има и малък риск от инфекция на мястото на пункцията.


Каква е процедурата при изследването на алфа-фетопротеин?

Взимането на кръв е амбулаторна процедура, която отнема само няколко минути и е относително безболезнена. Не е необходима специална подготовка преди процедурата.


При процедурата се взема кръвна проба от вена от вътрешната страна на лакътя на ръката. След това пробата се изпраща в лаборатория за анализ. Резултатите обикновено са налични в рамките на една до две седмици.


Какво може да означават резултатите от изследването на алфа-фетопротеин?

За жени, които не са бременни, както и мъже, нормалното ниво на алфа-фетопротеин (АФП) обикновено е по-малко от 10 нанограма на милилитър кръв. Ако нивото на АФП е необичайно високо, без наличие на бременност, това може да показва наличието на някои видове рак или чернодробни заболявания.


При бременност по-високи от нормалните нива на АФП може да показва дефект на невралната тръба в развиващия се плод. Въпреки това, най-честата причина за повишени нива на АФП е неточното датиране на бременността. Нивата на АФП варират значително по време на бременност. При нива на АФП, които са необичайно ниски, това може да означава, че плодът има хромозомна аномалия, като синдром на Даун или синдром на Едуардс.


Необичайни резултати от изследването на алфа-фетопротеин могат да се дължат на многоплодна бременност (с близнаци или тризнаци). Необичайните стойности на АФП може също да се дължат на фетална смърт.


Ненормалните нива на алфа-фетопротеин в кръвта не означават непременно, че бебето ще се роди с дефект. Такива стойности само показват, че са необходими повече изследвания, за да може лекарят да постави диагноза. Необходимо е да бъдат извършени нови изследвания на алфа-фетопротеин, последвани от ултрасонография. Специалистът може да назначи по-инвазивен метод на изследване, като амниоцентеза, ако резултатите от тестовете все още са необичайни.


Библиография:
Ball, D., Rose, E. and Alpert, E., Alpha-fetoprotein levels in normal adults
Graves, J.C., Miller, K.E., Sellers, A.D. Maternal serum triple analyte screening in pregnancy
Healthline. Alpha-Fetoprotein Test