Какво представлява изследването на 17-хидроксипрогестерон?

Хормонът 17-хидроксипрогестерон (17-ОН прогестерон) се произвежда от надбъбречните жлези. Надбъбречните жлези са чифтен орган и са разположени в горния полюс на всеки бъбрек.

 


Съвместно със специални ензими или протеини, хормонът 17-хидроксипрогестерон служи за производството на хормона кортизол. Кортизолът се отделя в организма постоянно в различни количества, но високи нива се освобождават по време на физически или емоционален стрес. Кортизолът също е важен за регулиране на метаболизма и имунната система.


Дефицит на кортизол може да възникне при хора, които нямат подходящи ензими, което да доведе до натрупване на 17-хидроксипрогестерон в кръвта. Високите нива на 17-хидроксипрогестерон могат да показват състояние, наречено вродена надбъбречна хиперплазия (ВНХ). Вродената надбъбречна хиперплазия е разстройство, което засяга надбъбречните жлези, така че не могат да произвеждат достатъчно кортизол, но произвеждат излишък от на мъжки полови хормони, наречени андрогени.


Вродената надбъбречна хиперплазия (ВНХ) може да се появи както при момчета, така и при момичета. Малките деца с вродена надбъбречна хиперплазия може да имат смесени полови белези. Състоянието е възможно да се развие и по-късно в живота и да има по-малко забележими признаци.


При кърмачета вродената надбъбречна хиперплазия понякога може да причини дехидратация или шок, и двете са много сериозни състояния. Обикновено изследването на 17-хидроксипрогестерон се назначава в случай на проява на някой от класическите симптоми на вродена надбъбречна хиперплазия. Колкото по-рано се диагностицира и лекува пациент с вродена надбъбречна хиперплазия, толкова по-малка е вероятността за усложнения.


Защо се назначава изследването на 17-хидроксипрогестерон?

Изследването на 17-хидроксипрогестерон е важен скринингов тест за новородените бебета. Тестът обаче трябва да бъде везет предвид при всеки пациент, който развие симптоми на вродена надбъбречна хиперплазия по-късно в живота.

 

Симптомите на вродена надбъбречна хиперплазия при новородени бебета включват:

 • Смесени полови белези, гениталии, които имат както мъжки, така и женски характеристики;
 • Окосмение по гениталиите;
 • Акне;
 • Липса на енергия;
 • Нежелание за хранене;
 • Дехидратация;
 • Ниско кръвно налягане;
 • Повръщане

Симптомите на вродена надбъбречна хиперплазия при млади момичета и възрастни жени включват:

 • Нередовна менструация;
 • Дълбок глас;
 • Гениталии, които имат както мъжки, така и женски характеристики;
 • Прекомерно окосмяване;
 • Ранен растеж на космите в областта на слабините и подмишниците;
 • Безплодие

Симптомите на вродена надбъбречна хиперплазия при млади момчета и възрастни мъже включват:

 • Ранно начало на пубертета, още на 2 или 3-годишна възраст;
 • Дълбок глас;
 • Добре изразени мускули;
 • Голям пенис и малки тестиси;
 • Безплодие

Всеки човек, който е диагностициран с вродена надбъбречна хиперплазия трябва периодично да бъде тестван, за да може да бъде проследено неговото състояние. Промените в нивата на 17-хидроксипрогестерон могат да показват необходимост от корекция в лечението.


Каква е подготовката за изследването на 17-хидроксипрогестерон?

Лекарят може да инструктира пациента да спре да приема на храни и напитки поне осем часа преди изследването, за да бъдат гарантирани точните резултати. Въздържанието от хранене обикновено не е необходимо за бебета.

 

Лекарят може също да помоли пациента временно да спре приема на лекарства, които биха могли да повлияят на резултатите от теста. Някои лекарства, включително противозачатъчните и кортикостероидите, могат да повлияят на точността на изследването. Не бива обаче да бъде спиран приемът на лекарства, освен ако лекарят не поиска това от пациента.


Ако трябва да бъде изследвано детето, необходимо е то да носи свободно, удобно облекло, което може да улесни процедурата при изследването.


Как се извършва изследването на 17-хидроксипрогестерон?

Изследването на 17-хидроксипрогестерон включва вземане на малка проба кръв. Кръвта обикновено се извлича от вена или артерия на ръката или вътрешната част на лакътя.


Първо мястото, от което ще бъде взета кръвната проба трябва да бъде почистено с антисептик, а след това се поставя еластична лента в горната част на ръката, което кара вените да набъбнат от кръв.


След като бъде открита подходяща вена, се поставя малка игла. Очаквано е да бъде почувствано леко убождане или парене при проникването на иглата, самият тест обаче предизвиква минимална болка и дискомфорт.


След като бъде взето достатъчно количество кръв, иглата се изважда и се поставя превръзка върху мястото на пункцията. След което трябва да бъде оказан натиск върху зоната за няколко минути. След това кръвната проба се изпраща в лаборатория за анализ.


Едно обикновено убождане на петата е достатъчно, за да се осигури кръвна проба при новородени. Убождането на петата се извършва чрез остър инструмент, наречен ланцет, с който се убожда кожата, за да бъде взета малка кръвна проба, а мястото на пункцията се покрива с превръзка.


Какви са рисковете при изследването на 17-хидроксипрогестерон?

Кръвните тестове носят минимален риск. Някои хора получават лека синина или изпитват болезненост в областта, където е поставена иглата. Това обаче обикновено отминава в рамките на няколко дни. Рисковете от кръвни тестове са редки, но е възможно да се появят. Такива рискове включват:

 • Прекомерно кървене;
 • Припадък;
 • Виене на свят;
 • Натрупване на кръв под кожата (хематом);
 • Инфекция на мястото на пункцията

Какво може да показват резултатите от изследването на 17-хидроксипрогестерон?

Резултатите от изследването на 17-хидроксипрогестерон зависят от много променливи, включително възраст, пол и методи на изследване. Като цяло нормалните резултати за различни възрастови групи включват:

 • Новородени – 1000-3000 нанограма/децилитър (ng/dL);
 • Бебета над 24 часа – по-малко от 100 ng/dL;
 • Възрастни – по-малко от 200 ng/dL

Високите нива на 17-хидроксипрогестерон в кръвта могат да показват вродена надбъбречна хиперплазия. Децата с вродена надбъбречна хиперплазия обикновено имат нива на 17-хидроксипрогестерон в диапазона от 2000 до 4000 ng/dL, докато възрастните с ВНХ обикновено имат нива на 17-хидроксипрогестерон над 200 ng/dL.


Високите нива на 17-хидроксипрогестерон също е възможно да показват наличие на тумор на надбъбречната жлеза, който също може да повлияе на нивата на хормоните. Може да бъдат необходими допълнителни тестове, за да бъде определена конкретната причина за повишените нива на 17-хидроксипрогестерон в кръвта.


Библиография:
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Congenital adrenal hyperplasia
KidsHealth. Blood test: 17-hydroxyprogesterone
Lab Tests Online. 17-hydroxyprogesterone: The test
Healthline. 17-OH Progesterone Test