Потта се образува в потните жлези и нейната функция е да охлади тялото, чрез изпаряването си. Освен това чрез нея се отделят някои вещества от организма. Включително и някои лекарства, чиито излъчване се осъществява и чрез кожата.
 
Увеличеното количество на отделена пот се нарича хиперхидроза, намаленото – хипохидроза, а пълната липса на образуване на пот – анхидроза.
От тези състояния отделяне на увеличено количество пот се среща по-често и създава съответен дискомфорт, поради което човек започва да търси различни методи, за да го потисне. Има два основни варианта, под които може да се срещне прекомерното изпотяване. Едната е генерализираната, тоест равномерно по цялото тяло се наблюдава увеличено изпотяване.
 
Другата форма е локализираната, тоест само на определени места от тялото потните жлези отделят по-големи количества пот. Когато тази област е лицето, причини могат да са психични афекти, тоест да се дължат на моментното емоционално състояние. Освен това при диабет и при затлъстяване потните жлези по лицето стават много по-активни.
 
Прекомерното изпотяване на дланите и стъпалата също може да се обясни с определени емоции, били те положителни и отрицателни, но освен това нивото на половите хормони в кръвта също оказва влияние. Така например по време на пубертета и по време на менопаузата, поради променливите нива на полови хормони се повлиява регулацията на потните жлези в посока по-активна работа. Следователно по-голямо количество отделена пот.
 
При генерализираните форми проблемът може да се дължи на някакъв генетичен дефект в развитието на потните жлези. Но тогава майката още след раждането забелязва, че бебето се изпотява често, без да има връзка с повишена температура на тялото и втрисане с отпадналост.
 
В други случаи дифузното изпотяване по цялото тяло може да се дължи на инфекциозно заболяване. Ако изпотяването се появява през точно определени интервали от време – на 2-3 дни, след което температурата спада - много е вероятно да се касае за малария. Но това заболяване трябва да се свързва и с пребиваване в ендемичен за маларията район или контакт с болни.
 
NEWS_MORE_BOX
За туберкулозата е много характерно обилното изпотяване през нощта. При някои злокачествени заболявания също се наблюдават нощни изпотявания, но там има и осезаемо намаляване на теглото, както и постепенно появяваща се отпадналост. Такава, например, е болестта на Ходчкин.
 
По отношение на хормоналните промени, при хипертиреоидизмът има повишено изпотяване, което се дължи на повишената метаболитна обмяна. Някои медикаменти също могат да повлияят на функцията на потните жлези. Такива са лекарствата от групата на холинергиците.
 
Друго отклонение в количеството на образуваната пот е намаленото и до липсващо количество. Причините могат да бъдат вродени по рождение дефекти или придобити заболявания след раждането.
 
Натравянето с някои тежки метали, може да доведе до намалено количество на отделена пот. Освен това някои инфекциозни заболявания като лепрата, например водят до унищожаване на структурата на потните жлези и намаляване до пълно отпадане на тяхната функция.
 
При някои дерматологични заболявания, особено тези, които са свързани с автоимунна генеза се наблюдава намалено количество на отделена пот. Такива са псориазисът, ихтиозата, склеродермията и други.
 
Лечението при хипо- и анхидрозата е използване на подходящи овлажняващи кремове, защото в противен случай кожата става суха и с намалена еластичност.
 
По отношение на хиперхидрозата, при локалните форми се използва спиртен разтвор на алуминиев хлорат 10% . Докато при генерализираните форми се препоръчват препарати, съдържащи атропин – белергамин, както и медикаменти за успокояване на вегетативната нервна система – транквилизатори.