Изолиране. Една от ключовите думи за 2020 г. – защото всички искат да са здрави и да предпазят близките си. В речника на БАН значението е следното: „прекъсване на връзка с нещо“. Най-трудното нещо е да преустановиш връзка с тези, които обичаш. Най-хубавото точно сега е да не се свързваш по никакъв начин със сезонния грип или коронавируса


Знаем, че ви е трудно да се изолирате от хората, а и не е нужно да го правите напълно. С интернет това е лесно. Срещите от дистанция също са добър вариант. Искаме обаче да ви помогнем да се изолирате от грипа. Да премахнете поне един от рисковете пред себе си. Да предпазите себе си и уязвимите хора от вашето семейство или приятелски кръг. Как може да стане това? Вижте по-долу.


Информираност и отговорност


Доста хора, особено младите, смятат, че дори да се разболеят от грип, това не е проблем. Не се замислят, че понякога и техният имунитет е по-слаб и може да се получат усложнения (например пневмония). Не се замислят, че в семейството си имат възрастни хора, които трудно се възстановяват, а много от тях имат и хронични заболявания, които допълнително могат да се усложнят. 


Така погледнато е очевидно, че всеки трябва да внимава. Заради себе си и за другите. Има достатъчно информация, която може да откриете, за да се уверите, че грипът не бива да се подценява. 


Отговорността е втората стъпка. Ако имате симптоми, ако сте контактували с болни, избягвайте срещи с възрастни роднини, спазвайте дистанция. Дори да се почувствате по-добре, не забравяйте, че може да заразите хора до седмица след проява на първите симптоми при вас.
Важно е да отбележим, че ваксината е единствената ефективна профилактика, която може да изберете за себе си и семейството.

 

Защо да изберете противогрипна ваксина

Грипът нахлува в живота ни всяка година и не можем да смятаме, че ако сме боледували миналата зима, сега имаме имунитет. Вирусите мутират през период от време и това налага противогрипните ваксини да се актуализират всяка година спрямо щамовете, които се активизират.


Ако се колебаете дали да се ваксинирате, вижте кои са основните ползи:

  • Активна защита от грип за възрастни хора, бременните и децата над 6 месеца;
  • Бременните дами с противогрипна ваксина осигуряват пасивна защита на бебетата си до навършване на шестия им месец.

 

Препоръчително е противогрипната ваксина да бъде поставена преди пика на грипния сезон, тъй като организмът има нужда от две седмици, за да образува антитела.

 

Специалисти посочват, че дори да боледувате от грип след поставяне на ваксина, болестта ще протече по-леко и без усложнения. 

Изолирайте се от грипа. Ваксинирайте се.