1. Какво е измръзване?

Измръзването е термична травма, предизвикана от продължителен престой на тялото на ниски температури. Вследствие на това водата в тъканите замръзва и причинява клетъчна и тъканна смърт. Предразполагащи фактори към измръзване са продължителният престой на открито в студено време или в студена вода. Най-често засегнатите телесни части са ръцете и ходилата, следвани от ушите, бузите и носа.
 

2. Каква е патофизиологията на измръзването?

Промените в тъканите при измръзване са в три посоки – извън- и вътреклетъчно образуване на кристали, клетъчна дехидратация и недостатъчност на артериалното кръвоснабдяване. Ниските температури са причина за контрахиране (свиване) на кръвоносните съдове с нарушаване на кръвния ток и развитие на хипоксия и ацидоза, а в последствие и тъканна некроза. Водата от вътрешността на клетката преминава в интерстициума – междуклетъчното пространство. Вътре в клетката се създават условия за кристализиране на течното съдържимо, което е причина за механничното й увреждане.
 

3. Какви са етапите на измръване?


Измръзването преминава през няколко последователни етапа:
 
• Латентен период – ниските температури поразяват повърхностните тъкани, което протича с микросъдов спазъм, преминаване на плазма в ендотела на кръвоносните съдове (слоят клетки, “тапициращи” отвътре съдовете) и образуване на кристали;
 
Период на измръзване – протича с образуване на повече кристали в екстрацелуларното пространство и увеличаване пропускливостта на съдовата стена, поради което течност от клетките излиза извън тях. Това ги дехидратира и уврежда клетъчната мембрана и белтъците им. В случай на бързо измръзване вътреклетъчните кристали се сформират много бързо и причиняват смърт на клетките;
 
Стадий на съдов спазъм и застой – започва в артериолите на границата здрава-увредена тъкан. Развива се прогресивна еритроцитна агрегация, кръвен застой и тромбообразуване;
 
• Фаза на исхемия – поради сформираните тромби настъпва възпаление, а на по-късен етап и некроза. 
 
NEWS_MORE_BOX
4. Какви са оплакванията?
 
Симптомите на измръзване зависят от тежестта на травмата. Винаги съществува период, през който пациентът е с неопределени оплаквания – изтръпване, болка в засегнатата област, намалена чувствителност или сърбеж. Продължителността им е по-къса при повърхностни измръзвания и обратното – по-дълга при по-дълбоки.
 
Ниските температури водят до прогресия на симптомите – появяват се чувство на студ, парене и горене, спазми и болка. Постепенно вкочанеността преминава в загуба на чувствителност, губят се фините движения на пръстите и се появява непохватност и болка в крайниците.
 

5. Какви степени измръзване съществуват?

Първа степен: измръзването засяга само епидермиса. Травмираната област е зачервена и оточна, с избледняване в центъра. Обикновено тъканите се възстановяват след няколко дни.
 
Втора степен: засегната е повърхностната част на дермата. Участъкът е зачервен, оточен и покрит с мехури, съдържащи бистра течност. Възстановителният период е по-дълъг – 2 до 3 седмици, като често последица от измръзването са парестезии, повишена потливост и появяваща се от време на време чувствителност към студ.
 
Трета степен: ангажирана е дермата в цялата й дълбочина. Клиничната картина е същата, както при втора степен, но мехурите са с кървенисто съдържимо. Десет дни след измръзването се формира т.нар демаркационна линия между здравата и увредената тъкан. Измръзналите тъкани некротизират, започват да отпадат и образуват ранева повъхност, лесна за инфектиране.
 
Четвърта степен: освен кожата, състояща се от епидермис и дерма, засегнати са и подлежащи структури – мускули, кости и стави. Увредите са необратими. Демаркационна линия се появява месец след травмата. Поразените тъканите са бледи, без кръвоснабдяване, на места черни, сухи и мумифицирани. Отпадането им е забавено. Понякога настъпва спонтанна ампутация. Ако са ангажирани сухожилия и мускули, това е невъзможно, и се прибягва до хирургична намеса за остраняване на некротичните тъкани.