Сериозна част от хирургичната дейност в Оториноларингологията се пада на корекциите на носната преграда. Това е състояние, което може сериозно да засегне здравето на пациента и от невинен „дефект“ да се превърне в мъчителна болест.

Защо се „изкривява“ носната преграда?

По правило в човешкото тяло рядко може да се открият съвършенство и пълна симетрия. При повечето хора се наблюдава в известна степен отклонение на носната преграда от строгата срединна линия – и в това няма нищо болестно.
 
Патологичното и предизвикващо оплаквания отклонение от нормата може да се дължи на различни причини:
 • Носната преграда е изградена от костна и хрущялна част. Последната има темпове на растеж по-бързи от тези на костната и при това разминаване е възможно да се получат изкривявания;
 • Затрудненото носно дишане в детска възраст (например поради прекалено разрастване на сливиците, синуити, хрончен ринит) по принцип е предпоставка за нарушения в правилното развитие на лицето;
 • Травмите са водеща причина за девиацията на носния септум, и то като се започне от най-ранните – неволно по време на раждане на детето. Травмата освен като директно действаща има и друг ефект – хематомите и възпаленията в носната преграда са предпоставка за образуване на нови хрущялна и костна тъкан и формиране на различни деформации (задебелен септум, шипове и гребени);
 • Системно заболяване като рахитът може да  засегне и костите, изграждащи носната кухина.

Защо изкривяването на носната преграда ни вреди?

Септумът на носа има своето предназначение. Чрез него се оформят два (относително) симетрични носни прохода, чието устройство позволява на въздушната струя да се движи турбулентно. Последното осигурява равномерното затопляне, овлажняване и прочистване от замърсители на целия вдишан въздух. Освен това в носните проходи се отварят и отвърстията на околоносните синуси и слъзните канали. Ако носната преграда е „закривена“ на една страна, това не означава, че ще преминава повече възух през „по-широката“ половина.
 
Пациентът може да се оплаква от затруднено носно дишане от едната страна, но често с течение на годините то обхваща и другата ноздра. Поради непрекъснатото й дразнене се образува компенсаторна хипертрофия (разрастване) на лигавицата на конхите в тази носна половина.
 
Опирането на преградата в конхите, или дразненещият ефект на шиповете и гребените може да затрудни дренирането на синусите и слъзните канали.

Какви са симптомите, усложненията и как се поставя диагнозата?


 • Затруднено носно дишане;
 • Хъркане до обструктивна сънна апнея;
 • Упорито главоболие в челната област;
 • Слъзотечение;
 • Вазомоторен ринит;
 • Чести или хронични хреми, синуити, отити, ринофарингити.
NEWS_MORE_BOX
 
В зависимост от степента на девиацията и давността й може да се стигне до усложнения:
 • Ларингити и трахеобронхити – поради дишането през устата дразнещите агенти директно достигат до долните отдели на дихателните пътища;
 • Вторична деформация на лицевия череп;
 • Раздразнената носна лигавица може по-лесно да се сенсибилизира към алергени с широка гама от възможни последствия – от алергичен ринит през носни полипи до бронхиална астма;
 • Намаляване до загуба на обонянието;
 • Според темперамента на пациента и размера на козметичния дефет това състояние може да причини и спад на самочувствието и самоувереността.
Диагнозата се поставя при преглед чрез риноскопия и рентгенография.

Какво да очакваме от лечението?

То е оперативно. Това дали се нуждаете от операция е решение, което ще вземете заедно с Вашия лекуващ лекар, предвид тежестта на оплакванията. В тази статия ще се изяснят основните положения относно следоперативня период, когато е била предприета корекция от съвременен порядък.
 
Носът е богато кръвоснабден орган, тъй като една от функциите му е да затопля вдишвания въздух. Множеството повърхностни кръвоносни съдове вършат това, но и улесняват кървенето. Ето защо след операция пациентът ще се събуди с носна тампонада (запълване на носната кухина с марля), което естествено носи своите неудобства, но е за период от 1 до 2 денонощия.
 
Поради травматичността на интервенцията пациентът може да получи оток около очите – също неприятно състояние, но нормално и бързопреходно.
 
След такава операция на пациента ще бъде обяснено как да прави носни промивки с физиологичен разтвор – проста, но важна задача. Резултатите от една чудесна операция могат да бъдат опорочени при неизпълнението й.
 
Възстановителият период е кратък (в порядъка на 1-2 седмици), неприятните моменти след опрацията – още по-малко. Пълноценното носно дишане, за сметка на това, може да облекчи  много страдания, с които пациентите живеят години наред. 4563