Кожата е чувствителен орган, изграден от три основни слоя – епидермис, дерма и подкожна тъкан. Всяко нейно излагане на топлина над 50 градуса по Целзий води до увреждане, при което се разрушават клетки и в известна степен се предизвиква изгаряне. Децата и възрастните хора имат по-тънка кожа и са по-податливи на слънчево изгаряне.

Леките изгаряния включват изгаряния от първа степен, ограничени изгаряния втора степен и слънчеви изгаряния, които могат да бъдат първа и втора степен, или класифицирани спрямо тежестта. Изгарянията от първа степен обикновено засягат само епидермалния кожен слой, докато изгарянията втора степен засягат и подлежащата дерма. Ако такъв тип изгаряне не покрива голяма площ и се овладее вероятността за развитие на вторична инфекция, то поразеното място ще оздравее бързо.

Тежките изгаряния обикновено са такива, които ангажират изгарянията от втора степен на голяма телесна площ, както и тези от трета и четвърта степен. Изгарянията от трета и четвърта степен са винаги много сериозни, защото засягат и трите кожни слоя. Засегнатите области при такъв тип поражение могат да изглеждат бледи, сиви, жълтеникави или черни, поради засягане на подкожната мастна тъкан, мастни клетки и нервни окончания. Разликата между трета и четвърта степен на изгаряне е, че последната заема и ангажира голяма площ и от мускулната и костна тъкан.
 

Кое изгаряне е най-опасно?

Според мнозина спешни лекари и специалисти по пластична хирургия, изгарянето от електричество е най-опасно. Причината за това е, че кожната реакция е много малка и това заблуждава често хората. В такива условия обаче се развиват много по-сериозни вътрешни увреди, които могат да ангажират сърцето. Често високоволтовите изгаряния водят до внезапен сърдечен арест и бърза смърт на пострадалия.
 


Кои са основните симптоми при изгаряне?

Когато се касае за зачервено, болезнено и евентуално с развиващи се отоци изгаряне, то е от първа степен. Това е изгаряне, което се случва най-вече през лятото и на практика представлява най-честото слънчево изгаряне.

Зачервеното, болезнено и изпълнено с мехури изгаряне често се определя за изгаряне от втора степен, което може да представлява по-тежкото слънчево изгаряне или пък да бъде кожна реакция при алергия към слънчево облъчване на кожата.

NEWS_MORE_BOX


Изключително болезнената изгорена кожа, която изглежда бяла, сива или черна, при което кръвоносните съдове са открити, представлява изгаряне от трета степен. При това изгаряне нервните окончания на поразеното място са унищожени, което  често води до загуба на болков синдром. В по-честите случаи се дължи на огнена вълна към кожата.


При изгарянето, при което се виждат всички описани симптоми по-горе, включително засягане и изгаряне на мускули и кости, се определя като четвърта степен. Това изгаряне крие изключително висок риск от инфекция, затова трябва моментално да се потърси помощ от медицински екип и специалист по пластична хирургия или специалист по хирургия на изгаряния.

Лечението на стандартните и банални слънчеви изгаряния от първа и втора степен се осъществява чрез прилагане на охлаждащи средства, включително прием на обезболяващи медикаменти, каквито в случая са аспирин и парацетамол. Специалистите съветват в никакъв случай да не се прилагат мазни вещества, масла или маргарини, както твърдят някои народни лечители, тъй като това води до задръжка на температурата в мястото на изгарянето и до по-сериозни увреди за организма или риск от инфекция.

Фитотерапевтите съветват при изгаряне от първа и втора степен да се прилагат мехлеми с алое или невен. Също така билковите лечители вярват, че медът е много ефективно средство при борба с по-леките изгаряния. Нанася се тънък слой върху засегнатото място, след което се прилага хлабава лепенка или превръзка, докато настъпи пълно оздравяване.


Друга особено голяма тънкост е, че може да се прилагат витамини от група В, витамин Е и D по време на домашното лечение, особено ако то е съпроводено с прием на антибиотици.