От 1 до 4 можете да прочетете тук.

 

5. Витамините в натуралните продукти се намират в съчетания, които са по-подходящи за организма...
Съотношението на витамините в поливитаминните препарати повече съответства на физиологичните потребности на организма. В един хранителен продукт, не  могат да се съдържат множество витамини. Трябва да се има предвид и че в някои продукти витамините се намират в неусвоима за организма форма.
Най-сигурният начин да се осигури необходимото количество витамини и минерали е като към разнообразния порцион за деня се приема комплекс витамини и минерали.
Диетичните режими, при които има консумация на ограничен набор храни или само на 1-2 продукта водят до дефицит на витамини и минерали и налагат компенсиране на полезните вещества по друг начин.
 6. Колко време трябва да се приемат витамините?
Обикновено се назначават за период от 2 до 6 седмици като се изисква достатъчно прием на течности.
 


7. Заслужава ли си да се приемат препарати, съдържащи един витамин?
Моновитаминните препарати обикновено се изписват с лечебна цел при заболяване и прием на лекарства, които имат негативно влияние върху съдържанието на определен витамин в организма, както и за постигане на по-добър терапевтичен ефект.

 

8. Може ли да разбере, кога организмът изпитва дефицит от витамини?
През пролетта организмът на човека изпитва недостиг на витамини и симптомите, по които може да се разпознае тази необходимост са „класически“ - сънливост, умора, раздразнителност, понижена памет и концентрация, податливост на забоявания, бързо изморяване на очите и намалена острота на зрението, суха, напукана кожа, включително и на устните, честа поява на акне, ечемик, циреи, ноктите са чупливи, косите изклеждат сивкави без блясък и падат повече от обикновено, раничките зарастват бавно, венци са склонни да кървят...

 

9. Недостигът на кои витамини е широкоразпространен? Възможно ли е обратното явление?
Недостиг на един или друг витамин е широкоразпространено явление. Най-често се изпитва дефицит на витамин С, при около 70-90 % във всички възрасти. Около 60 % от населението не си доставя достатъчно витамини от група В и каротини.  При 50 % от бременните жени се среща дефицит на фолиева киселини, процентът на липса на витамин В6 е още по-висок в тази група.

При повечето деца, бременни и кърмещи жени недостигът на витамини е съчетан с недостиг на желязо, което води до широко разпространени скрити и изразени форми на желязодефицитна анемия.

Най-разпространените дефицити са на магнезий, цинк, йод, селен, калций.

В същото време може да има наличие на прекомерно количество минерали в организма като олово, кадмий, алуминий, както и на желязо, ванадий, никел, хром, молиблен, бор, дори цинк,селен и йод...

Последните микроелементи са жизненонеобходими за организма, но в много малки количества, при прием на хранителни и фармацевтични продукти, които   ги дублират лесно могат да се предозират. Предозирането им води до токсичен ефект и може да причини заболяване.

 

Продължение на материала можете да прочете тук.