Макар че от строго медицинска гледна точка с понятието менопауза се означава физиологичното прекратяване на репродуктивната функция на жената – явление настъпващо към 49 – 55-годишна възраст - то е придобило по-широк смисъл. През този период значително отслабва секреторната функция на яйчниците – продукцията и освобождаването на женските полови хормони (естрогени и прогестерон), което е свързано с големи промени във физиологията на всяка жена и далеч не засяга само способността й за възпроизводство.

 

Най-общо казано, женските полови хормони са отговорни за половото съзряване на жената, развитието на вторичните полови белези - по-тесни рамене, по-широк таз и по-слабо телесно и лицево окосмяване, оформяне на гърдите - и стимулирането на сексуалния нагон при жената.


 

Преходът от репродуктивно към нерепродуктивно състояние на женската полова система може да бъде труден за много жени. Още в годините непосредствено преди менопаузата се наблюдава спадане на хормоналните нива. Това е периодът на т.нар. пременопауза.

 

От клинична гледна точка, менопаузата е периодът след деня на последното менструално кръвотечение. Ако до една година не настъпи ново такова, може уверено да се твърди, че жената вече е извън репродуктивна възраст и не се нуждае от контрацептивни мерки.

 

Макар че много хора асоциират понятието най-вече с промените, настъпващи в матката и влагалището, те са всъщност второстепенни и произтичащи от много по-важен физиологичен процес – промените в яйчниците. Синтезът на естрогени протича в най-голямо количество в яйчниците, в много по-малко количество се отделят в кората на надбъбречните жлези и мастната тъкан.

 

В периода на пременопауза, хормоналните нива като цяло се понижават. Именно колебанията в нивата на половите хормони създават неприятното усещане за топли вълни и резките промени в настроението. Останалите характерни симптоми са нощно изпотяване, депресия, безпокойство или раздразнителност и загуба на концентрация.

 

Когато симптомите са достатъчно затормозяващи и лекарят прецени, че общото здравословно състояние на жената го позволява, се преминава към хормонозаместителна терапия. Както показва името й, при нея половите хормони се внасят отвън, за да бъде компенсиран недостигът им. Това е много противоречива тема, с множество аргументи "за" и "против". Всяка жена трябва да прецени сама за себе си, съвместно с наблюдаващия гинеколог, дали терапията е подходяща за нея или не и дали ползите оправдават рисковете. Преминаването към хормонозаместително лечение трябва да стане след измерване на плазмените нива на половите хормони - естрогени, прогестерон, както и на лутеинизиращия хормон. Резултатите от изследванията потвърждават настъпването на менопаузата и помагат за избора на най-подходящия продукт.

 

Хормонозаместителната терапия се прилага най-вече под формата на таблетки, макар че вече са налични формулировки под формата на кожни пластири, спрейове, импланти и др.

 

„Силните страни“ на хормоналното лечение са овладяването на повечето от симптомите на менопаузата – топлите вълни, депресията, вагиналната сухота и др. Важен фактор е и способността на много от съставите за хормонозаместително лечение да профилактират появата на остеопороза – често срещано и много сериозно следствие от понижената естрогенова секреция.

 

От друга страна, много специалисти изтъкват повишения риск от неоплазии – най-вече на гърдата и половите органи, тромбоза и сърдечносъдови инциденти и редица други медицински състояния. Наличието на какъвто и да било карцином или прекарцином, високи плазмени липиди и повишен риск от тромбоза са абсолютни противопоказания за хормонозаместителна терапия.

 

Хормонозаместителната терапия, обаче, има и алтернативи, които много жени (а и лекари) предпочитат поради по-малкия риск от сериозни нежелани лекарствени реакции.

 

Емоционалните проблеми се повлияват успешно с антидепресанти, най-вече флуоксетин и венлафаксин, сърдечносъдовите прояви – със симпатолитични субстанции (най-вече клонидин).

 

В допълнение към фармакологичните подходи, голямо внимание трябва да се обърне и на нефармакологичните.

NEWS_MORE_BOX

 

Поддържането на оптимална физическа активност е важно за запазване на мускулатурата в добро функционално състояние, профилактира загубата на костна плътност и съответно – остеопороза, поддържа холестероловите нива в норма и превентира атеросклерозата и потенциалните й усложнения, както и не позволява напълняване. По-специално, извършването на упражнения с кегове укрепва тазовата мускулатура и предпазва от уринарна инконтиненция.

 

Сексът е изключително важен за запазване на емоционалното здраве и доброто самочувствие на жената. Ако не се приемат полови хормони, които да регулират вагиналната секреция и да поддържат лигавицата достатъчно влажна, лубрикантите са най-подходящият начин за справяне с влагалищната атрофия.

 

Хранителните навици трябва да бъдат преразгледани, като пикантните храни, кофеинът и алкохолът бъдат намалени и дори прекратени като се повиши приемът на калций и витамини, най-вече витамин D. Препоръчително е и консумирането на соя, която съдържа фитоестрогени, които могат да облекчат симптоматиката, практически без риск от странични ефекти.