1. Какво означава коронарна тромбоза?

Сърцето е заобиколено от три главни коронарни артерии, които му доставят кръв, за да се насища сърдечният мускул (миокард) с кислород.  Ако кръвен съсирек „заседне” в една от трите артерии, кръвотокът към съответната зона на сърцето се преустановява.  Състоянието е известно като „сърдечен инфаркт”, а в медицинската литература като остър коронарен синдром или инфаркт на миокарда.
 
Сърдечният удар предизвиква остра болка зад гръдната кост, която ирадиира към лявата ръка. Ако тромбът не бъде отстранен медикаментозно, засегнатата зона от тъканната хипоксия, прогресираща до миокардна исхемия, остава увредена завинаги и нейната функционалност се преустановява.
 

2. Какво причинява коронарна тромбоза?

Атеросклероза е състояние на растеж на липидна плака изградена от холестерол и мазнини по стените на артериите. Артериите стават издължени и уплътнени, еластичният им капацитет намалява и кръвта започва да преминава трудно през тях. 
 
Липидните плаки може да се разкъсат, което води до тромбоза около мястото на разкъсване. Ако кръвотокът в зоната не се възстанови, тъканта некротизира.
 
Руптурите на липидните плаки са най-често срещаната причина, водеща до инфаркт на миокарда.
Повечето жители на развитите страни страдат от атеросклероза без дори да подозират. Най-рано атеросклеротичните плаки започват своето развитие при млади хора на възраст около 20 години.
 

3. Какви са рисковите фактори? 


Фамилна анамнеза за атеросклероза, високи нива на холестерол, високо кръвно налягане, тютюнопушене, мъжки пол, диабет I и II-ри тип, наднормено тегло, стрес и намалено физическо натоварване.
 

4. Какви са симптомите на коронарна тромбоза?

Някои хора получават стенокарден пристъп – болка зад гръдната кост, което е сигнал за атакуваща атеросклероза в коронарните артерии. Друга част от пациентите нямат никакви симптоми, докато не се откъсне липидна плака и не се случи инфаркт на миокарда.
 
Клиничната картина включва остра болка зад гръдната кост или в лявата мишнична зона между гърдата и лявото рамо, която може да се разпространи към върха на пръстите.
 
Болката може да се разпространи към челюстите, ушите или коремната област. Срещат се случаи, при които болката се разпространява към дясната ръка. Към симптоматичния комплекс може да се включи и стягане в долната челюст и гръкляна. Болните дават клинична картина на диспнея – тежък задух в следствие ограничен белодробен капацитет поради щадене на гръдния кош от движения, заради силната болка от исхемичната атака. Макар и рядко, при болните с инфаркт се среща и силен световъртеж
 

5. Какво да направим при първите симптоми на инфаркт?

Винаги първо трябва да се потърси лекар! Състоянието налага болнично лечение. Ако имате нитроглицерин, направете едно-две впръсквания под езика. Ако имате таблетка аспирин, сдъвчете таблетката и я задръжте временно под езика. Първият медикамент има изразен вазодилатативен ефект (съдоворазширяващ), което ще помогне регуларизацията на кръвообращението по засегнатите съдове. Аспиринът има изразен антиагрегантен ефект и повлиява кръвосъсирването. В болнична среда терапията на исхемичен инфаркт основно набляга на фибринолитици, вазодилататори и поставяне на стентове, с които се поддържа отворен лумена (ширината на канала), където има запушване от атеросклеротична плака. Процедурата се нарича коронарна ангиопластика. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
За доказване на диагнозата след прием в болница се прави електрокардиограма. ЕКГ показва изменения при исхемизиране на част от миокарда. В някои случаи, ЕКГ картината е негативна, т.е не създава впечатление за клинична патология на сърцето. Това е възможно, когато засегнатият участък е много малък и електрокардиографът не може да засече деполяризационни изменения в съкращението на сърдечния мускул. В такива случаи се препоръчва ново включване към ЕКГ апарат след 30 минути. 
 
Друг важен елемент за диагностиката на исхемичен инфаркт на сърцето е взимането на кръвни проби, изчисляващи коагулационни изменения – протромбиново време и коефициент на съсирване, както и наличието в кръвта на ензими характерни при миокардната некроза – тропонин
 

6. Състоянието на сърцето след миокарден инфаркт

За да се провери състоянието на болния след прекарана исхемична атака срещу миокарда, пациентът се поставя на различни тестове. Фитнес тестът е един достатъчно обективен тест, който доказва състоянието на сърцето в условия на натоварване.
 
Други методи за изследвания са ехокардиография, с чиято помощ лекарят разбира състоянието и помпената функция на сърцето след образуване на исхемично огнище. 
 

7. Съвети за превенция

  • Отказ от тютюнопушене.
  • Физически упражненияминимум два пъти седмично за подобряване на кръвотока в организма.
  • Здравословен хранителен режим – прием на ненаситени мазнини за сметка на наситени, прием на повече растителни протеини и по-малко въглехидрати, което преобръща организма в липолиза и стартиране на процеси на глюконеогенеза, с което се преминава към липиден метаболизъм и редукция на телесното тегло.