Първа част на материала можете да прочетете тук.

Профилактика на йододефицитните заболявания
Масовата профилактика е един от най-ефективните методи за профилактика на тези заболявания и се състои в добавянето на соли на йода в продуктите за масова употреба – като сол, хляб, дори във водата. Така се осигурява адекватен прием на необходимото количество йод. Йодизирането на трапезната сол е един от най-достъпните начини за това без да се отразява на цената й.

Груповата профилактика включва прием на препарати, които съдържат соли на йода – например, калиев йодид – при хора с най-висок риск от развитие на йододефицитни заболявания: деца, бременни, кърмещи жени. Подобна терапия се ръководи от ендокринолог, който следи за ефективността и безопасността й.  


Индивидуалната профилактика предполага прием на препарати, съдържащи йод. По препоръки на Световната здравна организация се препоръчва на хората, населяващи географски райони с доказан дефицит на йод.


Дневните дози в този случай са:

  • при възраст 0-2 г. - 50 мкг,
  • между 2-7 г. - 50-100 мкг,
  • при деца от 7 до 12 г. - 100 мкг,
  • при тинейджъри над 12 г. - 150 мкг,
  • за бременни и кърмещи жени – 200 мкг йод.Лечение на йододефицитните заболяванията
Лечението се назначава по преценка на лекаря. Обикновено се изписват йодосъдържащи препарати, като дневната доза прием при дифузна гуша, най-разпространеното заболяване, в йододефицитни райони, не се различава от количествата, препоръчвани с профилактична цел.

Лечението се провежда с продължителност минимум 6 месеца. В случай, че в този период не се постигне намаляване на размера на щитовидната жлеза, лекарят може да коригира дозата или да изпише прием на левотироксин (Levothyroxine sodium). Действието на лекарството подтиска отделянето на тиреотропния хормон (ТТХ) (другото му наименование е тиреоидстимулиращ хормон (TSH)) и води до намаляване размерите на щитовидната жлеза. По преценка на лекаря може да се изпише и медикамент, комбиниращ двете вещества – йод и левотироксин натрий.
В райони, където не се отчита дефицит на йод, лечението на дифузната нетоксична гуша е само с левотироксин.

При лечението се изисква провеждане на контролни прегледи с използване на ехографска техника. При нормализиране големината на жлезата, се продължава с прилагане на профилактичните методи срещу йододефицитните заболявания.


Промените в щитовидната жлеза се придружават от една особеност – при йоден дефицит е възможно отделни клетки да развият способност да функционират автономно, при което дейността им не зависи от нивото на ТТХ. В този случай препаратите, съдържащи йод могат да станат причина за поява на тиреотоксикоза. В тази връзка препарати с йод са противопоказни при:
*повишена функция на щитовидната жлеза,
*наличие на възли (при наличие на възлеста гуша със съчетание на признаци за автономност на възлите – повишено натрупване на радиоктивен йод при сканиране на щитовидната жлеза, подтиснато ниво на ТТХ)

+ Освен това при постоянно приемане на добавки, съдържащи йод, е възможно да се получи насищане на организма над потребностите, което може да доведе до изменения на нормалните функции, размери и структура на жлезата.


 

При терапия на възлеста гуша се цели да се намалят размерите на възлите и отстраняване на клиничните симптоми при хиперфункция на жлезата. При възли с размер над 1 см в диаметър се отхвърля вероятност за злокачествено новообразувание. При колоиден възел консервативно лечение може да се провежда само, ако размерът му не надхвърля 3 см в диаметър. Развитието както на колоидната гуша, така и на дифузната, е свързано с хроничен дефицит на йод.

 


Преди да се предприеме лечение предварително се извършва изследване на нивата на щитовидните хормони, а в случай на необходимост се прави и сцинтиграфия на жлезата, за да се изключи функционална автономия.
Дозата на лекарството трябва да е така определена, че нивото на ТТХ да падне до долната граница на референтните стойности.
Когато размерът на големия възел не спада при назначена терапия се предприема неговото оперативно отстраняване. За да се избегне повторна поява на възли след операцията, се предприема профилактична терапия.


При тиреотоксикоза, причинена от наличието на хипефунциониращо възлесто образувание, лечението е хирургично или  чрез радиоктивен йод.