Макар и усъвършенствана през годините и с подбиране на пациентите, които са показани и при които са налице противопоказания за терапията с инверсия, този вид лечение е било прилагано още по времето на Хипократ. Той създава собсвен метод за инверсионна терапия, повдигайки пациентите си на стълба с въжета и макари, за да противодейства на гравитационната сила и по този начин да облекчава болката на пациентите си в различните отдели на гръбнака.


Инверсионната терапия е техника, при която пациентите се поставят под определен ъгъл с главата надолу, за да бъде освободено напрежението в гръбначния стълб и по този начин намалени в различна степен болките в гърба. Основната идея е отпускане на разстоянието между прешлените и опъване на връзките им. Произвежда се разтегляща сила, която е много по-голяма от тази, постигана с конвенционалните хоризонтални маси за стречинг, които се използват във физиотерапията. Те от своя страна са особено подходящи при пациенти, при които са налице противопоказания за прилагане на инверсионна терапия.


Инверсионната терапия има ключово място в лечението на хронична болка, особено в долната част на гърба (лумбаланата област), при влошена циркулация, ишиалгия (болка по протежението на седалищния нерв), включително и сколиоза. Не на последно място се облекчава натискът върху коремните органи, което има особено важно значение при жени след раждане, при които е налице „смъкване“ в различна степен и според броя на ражданията на вътрешните органи.Терапията има значение още при спортисти за подобряване функцията на ставите чрез стречинг и отбременяване. Също така се подобрява кръвообращението в третираната област и по този начин се спомага за по-бързо възстановяване след травми.


Процедурите започват в началото по няколко минути – обикновено до 1-2. Дори и в рамките на това време значително се увеличава кръвообращението към областта на гръбнака – съответно и синовиалната течност достигаща до междупрешленните дискове, от която те получават хранителни вещества. Така се подобрява гъвкавостта и издръжливостта им към натоварвания. Разтегнатите мускули също увеличават кръвотока си и се намалява напрежението в тях.


С времето постепенно се увеличава времето – обикновено до достигане на 3 до 5 минути на сесия. Основно значение има субективното усещане на пациента и при дискомфорт се налага прекратяване. Не е необходимо да се прави пълна инверсия, за да може инверсионната терапия да даде максимален ефект. Общоприето е, че наклонът под 60 градуса може да е напълно достатъчен, без да се достигат оптималните 90 градуса.


Противопоказания за терапията са високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, глаукома. Конюнктивитът, какти и отлепването на ретината също не позволяват прилагане, поради риск от увреждане на зрението.1


Терапията не се препоръчва още при бременни жени, пациенти претърпели наскоро оперативна интервенция на гърба, неизлекувани фрактури, оточни стави или остеопороза.


Алтернатива на инверснионната терапия, която може да се прави и в дома са т. нар. гравитационни ботуши, които разполагат с масивни стоманени куки и могат да бъдат приложени на лостове. Цената им е по-евтина в сравнение с инверсионните лежанки.


Проучвания показват, че инверсионната терапия облекчава болковата симптоматика и в някои случаи е възможно отлагане или изцяло преустановяване на вероятността от оперативна интервенция при някои състояния на гръбнака.2


Референции:
1. Mayo Clinic, Inversion therapy: Can it relieve back pain?;
2. The Journal of Physical Therapy Science, Lumbar disc disease: the effect of inversion on clinical symptoms and a comparison of the rate of surgery after inversion therapy with the rate of surgery in neurosurgery controls