Широко разпространено мнение е, че да издъхнеш в леглото в компанията на млада красавица е един от нелошите начини да напуснеш света. Противно на това, оказва се според някои нови проучвания, че воденето на полов живот има благотворно влияние за хората със сърдечни проблеми. Съгласно изследване, проведено от израелски екип, правенето на любов повече от веднъж седмично след инфаркт на миокарда повишава шанса за оцеляване на пациентите с цели 27 %.


Балансирано и умерено хранене, избягване на солта, прекратяване на тютюнопушенето, следване на спортна програма и други – препоръките след инфаркт не са от най-лесните за следване, но са важни. Скоро може да се наложи на лекарите да добавят към този списък и един много по-симпатичен съвет – редовният интимен живот.


The American Journal of Medicine публикува изследване, което разкрива, че пациентите, преживели остър инфаркт на миокарда, имат повече шансове да преживеят следващите две десетилетия, ако правят любов повече веднъж седмично.Израелският екип, който е провел проучването в период повече от 20 години, е проследил 1120 пациента под 65-годишна възраст, пострадали от сърдечна криза между 1992 и 1993 г. След техния инцидент 42 % от пациентите са споделили, че са се завърнали към интимните контакти повече от един път седмично, докато 6 % от тях са ги прекратили напълно. След като същият въпрос е бил зададен на пациентите 13 години по-късно, сексуално активните от тях са били спаднали до 21 %, докато нивото на въздържателите се е повишило до цели 27 %.


Специалистите прецизират, че липсата на партньор и некардиологичните медицински проблеми са били най-честите причини, с които разпитваните са обяснявали въздържането от интимен живот 13 години по-късно.


Инфаркт: половият живот като ключ за оцеляването

47 % от участниците са починали в рамките на 20-годишното проучване. Авторите са изучили досиетата на останалите пациенти и са стигнали до интересното заключение – хората с редовен интимен живот са имали 27 % по-нисък риск от смърт от тези с по-скромна или никаква полова активност.


При всички положения въпросните „активисти“ са били по-млади от останалите. Тяхната средна възраст е била 49 години, докато останалите са били със средна възраст 58 години. В този ред на мисли протективен фактор е и по-младата възраст, с която е свързана и половата активност.


Влияние на инфаркта върху интимния живот

Невинаги е лесно и логично за пациента да възстанови в пълен размер половия си живот след преживян кардиоваскуларен инцидент. Той на първо време ще трябва да се справи с умората или депресията, свързани с преживяването и напускането на болницата. Страхът от провокиране на нов инфаркт много често попарва желанието на пациента или на неговия партньор (партньорка). Широко обхватни проучвания обаче говорят, че тези опасения са по-скоро неоснователни. В действителност такъв тип активност е свързана с едва 0,016 % от случаите на внезапна смърт при жените и 0,19 % от тази при мъжете.


И ако все пак двойката успее да преодолее своите страхове, тя трябва да се изправи пред вторичните ефекти на някои от приеманите медикаменти. Част от тях е възможно да предизвикат еректилни смущения, сухота във влагалището или спад в либидото.


Възстановяване на интимния живот след инфаркт

Ключът към решаване на проблема е добре известен и въпреки това рядко използван – общуването. Жестовете на нежност и привързаност помагат за възвръщане на самочувствието и съответно на либидото.


Настрана от това, важно е пациентът да следва план на сърдечносъдова адаптация. Както и останалата физическа активност, така и интимната такава трябва да бъде въведена поетапно и в съгласие с лекуващия кардиолог. Той би съдействал и при сблъсък с нежелани лекарствени реакции, които затрудняват приспособяването в тази посока.


В случай на сърдечни проблеми еректилните смущения често остават на заден план за пациента, но не бива напълно да се игнорира техния негативен ефект върху качеството на живот.


При опит за възстановяване на интимния живот, пациентът трябва да съблюдава следните правила:

 

  • Подобрена хигиена на живот – регулярна физическа активност и спиране на тютюнопушенето;
  • Никога да не се прекратява лечение поради сексуални смущения без това да бъде обсъдено с лекуващия лекар;
  • Намаляване консумацията на алкохол и нормализиране на телесното тегло в случай на наднормено такова.