Какво представлява интертриго?

Интертриго представлява еритематозен (червеникав) обрив, който се появява при големи кожни гънки, където кожните повърхности се търкат една в друга. Обривът може да бъде сърбящ или болезнен, но не е заразен. Бактериите и гъбичките могат лесно да растат в тази топла и влажна среда и да влошат обрива. Най-често засегнатите области на кожата включват:

 • Подмишници;
 • Гърди;
 • Слабини;
 • Задните части;
 • Пръсти на краката

Какви са симптомите на интертриго?


Интертриго първоначално се развива като зачервяване или малки подутини или петна по кожните гънки. Обривът може да предизвика:

 • Сърбеж;
 • Дискомфорт;
 • Парене;
 • Болезненост

Интертригото се появява от двете страни на кожната гънка, като огледално изображение. Ако не е инфектиран, обривът обикновено е симетричен. Например може да се появи под двете мишници или и двете гърди.


Червеникавата област може бързо да се възпали и да стане груба. Кожата може да се напука, да кърви, да сълзи и да образува коричка. Кожата около обрива може да стане люспеста.


Ако възникне вторична инфекция от бактерии или гъбички, може да се появи лоша миризма. Интертриго с вторична инфекция често е асиметрично.


Интертригото може да засегне повече от една област на кожата. Също така е възможно състоянието да засегне и по-малки области, като например пространството зад ушите, около брадичката или клепачите. Симптомите на интертриго се влошават, когато зоната влезе в контакт с телесни секрети, като пот, урина или изпражнения.


Интертриго е често срещано състояние и може да се появи при всяка възраст, но е по-често срещано при много млади и при по-възрастни хора. При бебетата интертригото най-често се появява като обрив от пелена.


Хората с отслабена имунна система или тези, които са приковани към легло, имат по-голям риск от развитие на интертриго. Също така състоянието е по-често срещано при горещо и влажно време.


В какво се състои лечението на интертриго?

Лечението на интертриго обикновено се състои в прилагането на крем за кожата и поддържането на добра хигиена, за да бъде поддържана зоната чиста и суха. Видът на локалното средство зависи от това дали са включени бактерии или гъбички. В по-тежки случаи може да се наложи приемането на перорално лекарство.


Когато интертриго е без инфекция, лечението е просто – зоната трябва да бъде поддържана чиста и суха. Някои средства могат да помогнат за контролиране на състоянието, като:

 • Мехлем с цинков оксид;
 • Вазелин;
 • Талк;
 • Алуминиев сулфат

Лечението на интертриго зависи от причината и вида на инфекцията. След тренировка трябва да бъде взет душ, а след това кожата да бъде подсушена, като може да бъде ползван сешоар, поставен на ниска настройка. Кожата не бива да бъде търкана. Продукти, като масло от чаено дърво или кокосово масло, могат да помогнат за намаляване на сърбежа и предотвратяване на инфекция.


Ако интертригото е причинено само от възпаление, но не и от инфекция, може да бъдат използвани кремове без рецепта, за да бъде създадена бариера между кожните гънки. Кремовете или мехлемите с цинков оксид или вазелин могат да бъдат полезни при състоянието. Срещу прекомерно изпотяване може да бъде използван антиперспирант.


При гъбична инфекция може да бъде използван противогъбичен шампоан вместо сапун върху засегнатата област. След като бъде поставен шампоанът, е необходимо да  бъде оставен от две до пет минути и след това да бъде отмит. След заздравяването на обрива е препоръчително шампоанът да бъде прилаган върху зоната поне веднъж седмично.

 

В зависимост от засегнатата област е полезно да бъде използвана тънка памучна или марлена превръзка, за да бъдат отделени кожните гънки. При състоянието е препоръчително носенето на широки памучни дрехи и избягването на синтетични материали, които могат да дразнят кожата.


Локалните противогъбични средства, използвани при интертриго, са нистатин и азолови лекарства, включително миконазол, кетоконазол или клотримазол. Обикновено кремът е необходимо да бъде изполван два пъти дневно в продължение на две до четири седмици.


Ако обривът е прекалено сърбящ, може също да бъде предписано противогъбично средство, комбинирано с ниски дози кортикостероиди. В зависимост от тежестта на инфекцията, е възможно да бъде предписано перорално противогъбично лекарство.


Локалните антибиотици се използват при бактериални инфекции. Те включват крем с фузидова киселина или мупироцин (Bactroban). Използването на антибиотичен сапун също е полезно при състоянието. Ако инфекцията е по-тежка, може да бъде предписан перорален антибиотик, като пеницилин, флуклоксацилин или еритромицин.


Библиография:
American Academy of Family Physicians (AAFP). Intertrigo and secondary skin infections
Janniger CK, et al. Intertrigo and common secondary skin infections
Nobles T, et al. Intertrigo