Интерстициалният цистит (Interstitial cystitis - IC) или синдрома на болезнения пикочен мехур е хроничен проблем, представляващ усещане за болка и натиск в областта на пикочния мехур. Към това прибавяме и симптомите от страна на долните пикочни пътища, които продължават повече от 6 седмици, без наличие на инфекция или друга ясна причина. 


Важно е да отбележим, че интерстициалният цистит не е инфекция, но може да се чувства като такава. Голяма част от жените с този проблем съобщават за болка по време на полов акт.


Симптомите могат да вариват за всеки пациент, но най-честият признак е болката. Тя се засилва, когато пикочния мехур е пълен. Някои пациенти съобщават за болки в други области като долката част на корема, долната част на гърба или таза. Тези оплаквания могат да бъдат постоянни или може да идват и да си отиват.В някои случаи заболяването се изявява с увеличаване честотата на уриниране. Пациентите с IC уринират често и през нощта, и през деня. За сравнение здравият човек уринира не повече от 7 пъти на ден и не трябва да става повече от веднъж през нощните часове.


Много от пациентите са способни да посочат определени храни и напитки, които влошават симптомите им. И мъжете, и жените могат да имат сексуални проблем следствие на това заболяване. Жените съобщават за болка по време на полов контакт. Това е така поради факта, че пикочният мехур се намира точно пред вагината.


Заболяването засяга 2 до 3 пъти по-често женския пол. Статистиката показва, че 1 на 4 милиона мъже и 3 на 8 милиона жени имат симптоми на болезнен пикочен мехур. Но половата разлика може и да не е толкова голяма, колкото сочат проучванията, тъй като някои от мъжете, диагностицирани с простатит или друго подобно състояние всъщност може да страдат от интерстициален цистит.


На този етап няма сигурно доказателство, че стресът е причина за това състояние, но със сигурност се знае, че физическия и психически стрес влошават симптомите.


Учените не могат със сигурност да посочат причините, водещи до поява на Синдрома на болезнения пикочен мехур, но съществуват някои теории като:

 

  • Дефект в стената на пикочния мехур, при което дразнещи вещества от урината могат да „проникнат” в стената;
  • Специфичен тип възпалителна клетка, наречена мастоцит, която оствобождава хистамин и други химикали, водещи до изява на клинична симптоматика;
  • Промени в нервите, които носят усещания в пикочния мехур за болка от събития, които обикновено не са болезнени;
  • Реакция на имунната система, атакуваща здравия пикочния мехур.


Повечето от пациентите с интерстициален цистит съобщават за влошаване на симптомите след прием на определени храни. Много проучвания последователно установява, че дразнещите храни и напитки варират значително и са различни за различните хора.

 
За да разберете кои грешки в диетата ви оказват най-силно влияние върху вашите симптоми, от ключово значение е провеждането на елиминационна диета.  

 

Има някои елементи, които са по-склонни да задействат проявите на синдрома на болезнения пикочен мехур: 

 

  • Напитки, съдържащи кофеин, черен чай, сода, алкохол, цитрусови плодове и сок от червена боровинка;
  • Храни и напитки, съдържащи изкуствени подсладители;
  • Пикантни храни.