Американски учени смятат, че интерферонът може да бъде ефективен при лечение на бронхиална астма.
 

 

Интерферонът е биологично активно вещество с белтъчен характер. Интерфероните са естествени химически приносители, или цитокини, които играят важна роля в имунния отговор на тялото към чужди патогени – особено вируси и ракови клетки. Като част от неспецифичната имунна система, интерфероните действат в ранните фази на вирусната инфекция, преди да започне производството на антитела.

 


Тези вещества се прилагат в терапията на такива тежки заболявания  като множествена склероза, хепатит C и различни видове рак, но може да си използва за лечението на на леки простудни заболявания и грип.

 

До този момент интерфероните на са били тествани за лечението на бронхиална астма, въпреки, че някои научни изследвания предполагат ефективността им при този тип заболявания. Интерферонът подтиска образуването на особен вид лимфоцити – така наречените Т-хелпери, които играят ключова роля в развитието на възпалителни и алергични заболявания, включително и астма.

 

Изследователи от Югозападния медицински център към Университета на Тексас (САЩ) провели серия от лабораторни експерименти върху клетъчни култури, изолирани от човешкото тяло. Учените са установили, че инерферон тип 1  (алфа / бета интерферон) потиска растежа на "младите" Т-хелпери. Оказало се, че този интерферон потиска образуването на цитокини – протеинови информационни молекули, които имат разнообразно влияние върху организма, включително при възпаления и алергии.

 

Изследователите смятат, че въздействието върху това звено на алергичния процес може да предотврати развитието на бронхиална астма.

 

Ръководителят на проекта д-р David Farrar е категоричен, че интерферонът има потенциал да се превърне в мощно средство за лечение на алергични заболявания и астма.Необходими са, обаче, допълнителни проучвания, които да разкрият точния механизъм на действие на интерферона върху тези заболявания.

 

Резултатите от научното изследване са публикувани в юлското издание на списание Immunol.