Интерфероните са белтъчни вещества, които се произвеждат от клетките на имунната система (белите кръвни клетки, NK клетките, фибробластите и епителните клетки). Познати са три групи интерферони: алфа, бета и гама.


Всяка група интерферони е със специфични функции, като действието на интерфероните е взаимозависимо. Като фармацевтичен продукт интерфероните се произвеждат от човешки интерферони чрез рекомбинантна ДНК технология.


Механизмът на действие на интерфероните е комплексен. Те моделират отговора на имунната система към вируси, бактерии, ракови клетки и други чужди субстанции, които навлизат в тялото. Интерфероните не убиват директно микроорганизмите или раковите клетки, те подпомагат имунния отговор и редуцират образуването на ракови клетки като регулират функциите на няколко гени, които контролират синтезирането на белтъчни вещества от клетките, което и води до стимулиране на отделянето им.


При какви състояния се прилага терапия с интерферони?
Тъй като интерфероните подсилват имунната система по различни начини, се използват в терапията на различни заболявания, при които е необходимо подпомагане на имунната система.


Например,
Интерферон alfa-2a (Roferon-A) се използва при левкемия, Сарком на Капоши при СПИН.

Инетерферон alfa-2b – левкемия, малигнен меланом, Сарком на Капоши при Спин, остри кондиломи, хроничен хепатит В и С.

Рибавирин комбиниран с интерферон при терапията на хроничен хепатит С.

Интерферон beta-1b (Betaseron) и интерферон beta-1a (Avonex) – множествена склероза.

Интерферон alfa-n3 (Alferon-N) при генитална и перианална  папилома (HPV).


Интерферон gamma-1B (Actimmune) – хронична грануломатоза,  тежка остеопороза.Има ли разлики между видовете интерферони?
Въпреки че интерфероните са подобни, те действат по различен начин в организма. Следователно различните видове се използват при терапия на различни състояния. Алфа интерефероните се прилагат при лечението на туморни заболявания и вирусни инфекции. Бета интерфероните при терапията на множествена склероза. Гама интерфероните - при хронична грануломна болест.


В продължението:
Странични ефекти при терапията с интерферони