Инсулиновата инжекция може да помогне за заличаване на белези, получени след хирургически операции или травми, показват резултатите от ново изследване, цитирано от Daily Mail.

 

Американски учени от университета в Калифорния откриват, че този хормон, прилаган предимно при пациенти с диабет може да намали образуването на белези след нараняване или операция, а също така и да помогне за заличаването на по-стари белези по кожата.


 

Авторите на изследването напомнят, че след операция или интервенция, след травма, изгаряне и дори след упорито акне, на местата, на които кожата е травмирана, се образува фиброзна тъкан, чиято структура се различава от тази на нормалния и здрав епидермис. Тези белези са с различна пигментация, намалена еластичност, по-малка устойчивост на ултравиолетови лъчи, нямат потни жлези и окосмяване.

 

Хората с белези по лицето и тялото са по-склонни към депресия, предупреждават специалисти.

 

Премахването на белезите и ограничаване образуването на фиброзва тъкан в травмираните зони са обект на много научни изследвания, като един от последните е използването на инсулин.

 

По време на експерименталното проучване се разбира, че след въвеждането на инсулин в травмираната зона остават значително по-малки белези.

 

Установява се, че порезни рани и такива след операция, третирани с инсулин, зарастват много по-бързо и рискът от инфекции е намален. Травмираната епителна тъкан, третирана с хормона се възстановява средно с 2,4 дни по-бързо, отколкото при пациенти, чиито рани са обработвани с физиологичен разтвор.