Един от най-разпространените урологични проблеми при жените е неволното изпускане на урина. Има данни, че около 34 % от жените страдат от незадържане на урина, като при 20 % това е редовен проблем. Или това означава, че над 200 млн. жени са засегнати.

 

Най-често оплакването се среща на възраст между 40 и 50 години. Проблемът обаче може да се появи и при много по-млади жени. За съжаление, заради притеснения само една от десет засегнати търси лекарска помощ, а медицината разполага с ефективни методи да подобри състоянието и качеството на живот при такива случаи.
 


 
Незадържане на урина е всяко едно състояние, което води до неволно изпускане. Това означава, че проблемът се появява при физическо усилие, напрежение, кихане или кашляне.
 

 

От съвременна гледна точка патофизиологичното незадържане на урина при напрежение или когато е императивно се свежда до проблеми при средната третина на уретрата.

Тогава се прибягва до оперативно прилагане на синтетична връзка, която да подкрепя отслабените структури на тази част на уретрата. Ефективността на операцията е 76-84 %, което е много над стойностите при аналогични операции в миналото.

 

Не винаги обаче се налага операция. Необходимо е първо да се установи конкретната причина за незадържането на урина и едва тогава да се предприемат адекватните за случая мерки.

 
 

Причини за незадържане на урина


1.
Някои от причините за неволно изпускане на урина са от временен характер. След изясняването и отстраняването им, проблемът с неволното изпускане трябва да е отстранен.
Незадържането на урина може да се получи при инфекции на отделителната система, констипация, прием на лекарства, прекомерна консумация на кафе, напитки, алкохол, синтетични хранителни добавки.

2.
Има няколко вида незадържане на урината, които изискват намеса на специалист – при физическо усилие, при силен позив и от смесен характер.


Продължение на материала можете да прочетете тук.