Ингвиналната херния възниква в корема близо до слабинната област. Херниите се развиват, когато мастните или чревните тъкани преминават през слабост на коремната стена близо до десния или левия ингвинален канал.

 

Ингвиналният канал представлява наклонен процеп. Всеки ингвинален канал съдържа горна стена, която е ограничена от краищата на напречните и косите коремни мускули, долна стена, затворена от ингвинален лигамент, гръб и предни стени.


 

При мъжете тестисите се спускат през ингвиналния канал няколко седмици преди раждането. При жените през ингвиналния канал преминава кръглият лигамент на матката.

 

Ингвиналният канал образува пръстен, който е по-широк при мъжете. Всичко се дължи на факта, че семенната връв заема повече обем отколкото лигамента на матката. Освен това при по-силната половина от населението тестисът се спуска през него, поради което структурата на ингвиналния канал е малко по-различна.

 

Много от пациентите с ингвинална херния не търсят лечение на този тип херния, тъй като тя може да е малка и да не причинява никакви симптоми. Навременното приложено лечение може да помогне за предотвратяване на по-нататъшни усложнения и дискомфорт.

 

Ингвиналните хернии са най-забележими по външния си вид. Те причиняват изпъкналост по срамната или слабинната област, които увеличват размера си, когато пациентите заемат изправено положение или започнат да кашлят. Този тип херния може да бъде чувствителна и болезнена на допир.

 

Други симптоми включват:

  • Болка в слабинната област по време на кашлица
  • Усещане на тежест в слабинната област
  • Подуване на скротума при мъжете

 

За възникването на ингвинална херния не може да се посочи само една конкретна причина. Смята се обаче, че слабостта в коремната стена и слабинните мускули допринася значително. Допълнителният натиск върху тази област на тялото в крайна сметка може да причини херния.

 

Редица рискови фактори могат да увеличат шансовете за възникване на херния. Такива са наследственост, ингвинална херния в миналото, мъжкият пол, преждевременно раждане, наднормено тегло или затлъстяване, бременност, муковисцидоза, хронична крашлица и хроничен запек.

 

Ингвиналната херния може да бъде индиректна или директна.

 

Индиректната ингвинална херния е най-често срещаният тип. Често се наблюдава при преждевременно раждане, преди затварянето на ингвиналния канал. Този тип херния обаче може да се появи на всеки етап от живота.

 

Директната ингвинална херния най-често се среща с напредване на възрастта. Популярното мнение е, че отслабването на коремната мускулатура с напредване на възрастта води до поява на директна ингвинална херния.

 

Според Националният институт по диабет, храносмилателни и бъбречни заболявания, този тип херния е много по-разпространен сред мъжкия пол.

 

Не винаги може да предотвратите развитието на херния. Понякога съществуващо наследствено състояние или предишна операция позволява появата на херния.

 

 

Източник:

Hernia: Causes, Treatment, Types, Prevention, Symptoms & More (healthline.com)