Кои фактори причиняват инфрапателарния бурсит?

Възпалението на инфрапателарните бурси или околните сухожилия (сухожилие на четириглавия бедрен мускул и сухожилие на колянното капаче) обикновено се развива в резултат на износване, травма или дегенерация на тъканта на коляното. Конкретните фактори за възникването на състоянието включват:


Остра травма - директен удар в коляното или в горната част на пищяла може да причини увреждане на инфрапателарната бурса при падане на коляно. В такива случаи може да проникне кръв в бурсата, причинявайки раздразнение, възпаление, подуване и болка.При атрофия на мускулите, коляното няма да има мускулна подкрепа, която да подпомага правилното движение. Това може да причини прекомерно натоварване на коленете и бедрата и тежестта на тялото няма да може да бъде разпределена равномерно. Неравномерното разпределение на теглото ще постави под допълнителен натиск някои области в сравнение с други, което може да доведе до износване на поставените под стрес участъци.


При наднормено тегло, коленните стави трябва да работят под допълнително натоварване, което води до повече стрес върху сухожилията, мускулите, костите и бурсите в коленете. Излишният стрес може да доведе до дразнене и възпаление на някои меки тъкани с течение на времето, включително и до инфрапателарен бурсит.

 

Инфекция (септичен бурсит) - колкото по-близо е една бурса до повърхността на кожата, толкова по-голяма е вероятността от инфекция от бактериите, които се срещат на повърхността ѝ, при нарушаване на нейната цялост. Тази инфекция е известна като септичен бурсит и обичайно се причинява от Staphylococcus Epidermidis (или Staphylococcus Aureus).


Как се поставя диагнозата при инфрапателарния бурсит?

Диагнозата на инфрапателарния бурсит се поставя чрез снемането на анамнеза (медицинска история) и извършването на физикален преглед, за да се определи дали има някакви признаци на бурсит или друга травма на коляното.


Има различни други състояния, които могат да причинят болка в коляното като: разкъсване на менискус, изкълчване, тендинити, фрактури и бурсит на коляното и др.


Ако има съмнение за увреждане на меките тъкани, може да бъде направена образна диагностика чрез ЯМР (ядрено-магнитен резонанс), за да се определи локализацията и степента на увреждането. Може да се препоръча рентгенова снимка, за да се изключи костен шип като причина за болката в коляното.


Тъй като бурсите в коляното са близо до повърхността на кожата, те са по-податливи на инфекции (септични или инфекциозни бурсити), причинени от нарушаване на цялостта на кожата при разраняването на коляното при триене в твърда повърхност.

 

Септичният бурсит изисква антибиотици, за да се излекува инфекцията. Може да се определи дали има инфекция чрез взимане на малка проба от течността в бурсата с игла.


Какво е лечението за инфрапателарния бурсит?

  • Повечето случаи на бурсит на коляното се лекуват с домашно консервативно лечение и операцията често не е необходима.
  • Трябва да се прекрати дейността, която причинява болката за известно време, за почивка на колянната става.
  • Поставяне на студени компреси на болезненото място 15 минути, 3 пъти дневно.
  • Прилагане на физиотерапия, рехабилитация и кинезитерапия.
  • Приемането на нестероидни противовъзпалителни средства за облекчаването на болката.
  • Прилагане на кортикостероиди при невъзможност за овладяване на инфекцията.