Хламидиите са микроорганизми, които проявяват тропизъм (афинитет) към лигавицата на дихателните пътища, очите и урогениталния тракт (пикочо-половата система). Три са основните видове хламидии, водещи до развитие на болестни промени при човека. Това са Chlamydia trachomatis, Chlamydophila psittaci и Chlamydophila pneumonia.

 

Характерно за хламидиите е, че проявяват изразена устойчивост при попадане във външната среда. За разпространението им, освен въздушно-капковият път (при кихане, кашляне, говор), значение има и т. нар. въздушно-прахов път на предаване – заразяване от засъхнали секрети и екскрети на животни и хора.


 

Chlamydophila pneumoniaе причинява респираторни инфекции, които най-често започват със засягане на горните дихателни пътища, но впоследствие причинителят засяга и белите дробове. Инкубационният период продължава 3-4 седмици, след което симптомите се развиват постепенно. В началото започва общо неразположение, съчетано с дразнене в областта на ларинкса и трахеята. Налице е продължителна суха кашлица, а при аускултация (преслушване) се отчита бедна физикална находка.

 

Телесната температура се повишава, възможни са стойности от 39-40 градуса. Пациентите се оплакват от чувство за втрисане, главоболие, както и болки по мускулите и ставите. При рентгенологично изследване се доказва наличието на интерстициална пневмония. Често се отчита наличие и на възпалителни промени, засягащи плеврата (обвивка, покриваща белите дробове).

 

Проникването на хламидиите в кръвообращението позволява придвижването им и до други органи - извънбелодробни форми на инфекцията. Това е и причината за развитие на усложнения – хепатит (възпаление на черния дроб), миокардит и перикардит (възпаление на обвивките на сърцето), менингит и други.

 

Друг представител на хламидиалните инфекции, които причиняват заболявания при човека, е Chlamydophila psittaci. Основен източник и резервоар са различни диви и селскостопански птици – папагали, гълъби, чайки, патици и други. Инфекцията се предава при инхалиране (вдишване) на секрети и екскрети от болни птици. Заболяването, което се причинява, се нарича орнитоза или още пситакоза.

 

Инкубационният период е в рамките на 1-2 седмици, след което постепенно започва проявата на неспецифични симптоми. Най-често се стига до развитието на т. нар. първична атипична пневмония, която се характеризира с висока температура, суха дразнеща и непродуктивна кашлица (без отделяне на храчки), задух и болки в областта на гръдния кош. Възможни усложнения са хепатит (с или без наличие на жълтеница), анемия или артритни прояви.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Третият патогенен за човека вид хламидия е Chlamydia trachomatis. За разлика от предишните два вида, които причиняват заболяване основно при възрастни, този микроорганизъм засяга най-често дихателните пътища на новородени. Причината е, че бременни майки с урогенитална хламидиаза предават инфекцията на бебето при раждане при преминаване на плода през родилния канал.

 

Пневмониите се развиват 2-4 седмици след раждането. Клиничната картина се характеризира основно с учестено дишане и суха непродуктивна кашлица.

 

Диагнозата на хламидиалните пневмонии е сравнително затруднена, поради неспецифичната клинична картина и трудното изолиране на причинителя. Освен рентгенография, която показва наличието на възпалителни огнища в белите дробове, се използват и различни лабораторни методи, от които с добра специфичност и чувствителност се отличава PCR тестът – за търсене на хламидиална ДНК.

 

Лечението на хламидиалните инфекции е антибиотично. Прилагат се основно представители от групата на тетрациклините и макролидите. Оздравителният процес е сравнително по-бавен, в сравнение с други инфекции. Фактор за разпространение на инфекцията в обществото са безсимптомните носители или тези, при които заболяването протича в лека форма. 3768