Хеликобактер пилори (H. pylori) е грам-отрицателна бактерия, която причинява хронично възпаление в стомаха и дванадесетопръстника и е често срещана заразна причина за язви в световен мащаб. Тези бактерии понякога се наричат "бактерии на язвата".

 

Хеликобактер пилори причинява хронично възпаление (гастрит), като навлиза в лигавицата на стомаха и произвежда цитотоксин, наречен вакуолизиращ цитотоксин А (Vac-A), и по този начин може да доведе до образуване на язва.


 

Механизъм на действие

H. pylori атакува лигавицата, която предпазва стомаха. Бактериите произвеждат ензим, наречен уреаза. Този ензим прави стомашните киселини по-малко кисели, което отслабва лигавицата. Тогава стомашните клетки са по-застрашени от киселините и пепсина - силни храносмилателни течности. Това може да доведе до рани или язви в стомаха или дванадесетопръстника.
    
H. pylori може също така да доведе до увеличаване на киселинността в стомаха.

 

Може ли H. pylori да се разпространява от човек на човек?

Да, H. pylori може да се разпространява от човек на човек. H. pylori се намират в слюнката, зъбната плака и изпражненията. Инфекцията може да се разпространи чрез целувки и чрез пренасяне на бактериите от ръцете на хора, които не са ги измили добре след изхождане.

 

H. pylori може да се разпространява и чрез замърсени вода и храна.

 

Епидемиология

Известно е, че повече от половината от цялото население на света е заразено с H. pylori, като обикновено инфекцията се придобива през първите 5 години от живота.


Делът на инфекцията с H. pylori, придобита от деца, варира от 30 до 50 %, докато в развиващите се страни достига граница от над 90 % в зряла възраст.


В развитите страни разпространението на инфекцията при децата е ниско (1,2-12,2 %) в сравнение с развиващите се страни, където H. pylori е най-често изолираната бактерия при 10-годишно дете. Това може да се обясни с лошите хигиенни и санитарни условия, ниския социално-икономически статус и пренаселеността, които увеличават риска от инфекция.

Какви са симптомите на H. pylori?

Повечето хора с хроничен гастрит или дуоденит, причинени от H. pylori, нямат симптоми. Приблизително 5-10% от хората обаче развиват по-сериозни проблеми, включително язва на стомаха или дванадесетопръстника и рядко тумори на стомаха.

 

Язвите могат да предизвикат различни симптоми или да нямат никакви симптоми, като най-често срещаните симптоми на язвата включват:

 • Болка или дискомфорт (обикновено в горната част на корема);
 • Подуване;
 • Чувство на ситост след консумация на малко количество храна;
 • Липса на апетит;
 • Гадене или повръщане;
 • Тъмни, катранени изпражнения.

Кървящите язви могат да доведат до анемия и астено-адинамия.

 

По-рядко хроничният гастрит причинява анормални промени в лигавицата на стомаха, които могат да доведат до някои форми на рак. Рядко се случва да се развие рак в резултат на инфекция с H. pylori. Въпреки това, тъй като много хора по света са заразени с H. pylori, той се счита за важна причина за рак на стомаха.

Хората, които живеят в страни, в които инфекцията с H. pylori се среща в ранна възраст, са изложени на най-голям риск от рак на стомаха.

Как се диагностицира H. pylori?

Първи избор е кръвен тест, за да се установи дали в кръвта на човека има антитела срещу H. pylori. Тъй като обаче антителата могат да останат в организма и след изчезването на бактериите, това може да не е най-добрият начин за изследване за активна инфекция.

 

Други начини за изследване за наличие на бактерии включват:

 

Уреатен дихателен тест (UBT), при който човек поглъща капсула, съдържаща урея, и след това дава дихателна проба след 10-20 минути. Това позволява на лекаря да провери дали бактериите се намират в стомаха.

 

Ендоскопията може да помогне да се открие инфекцията, както и всички свързани с нея язви или възпаления.

Пробата от изпражненията може също да покаже дали човек има антигени за бактериите. Това показва дали лицето има активна инфекция.

 

Превенция

Не е известен сигурен начин за предотвратяване на инфекцията с H. pylori. Въпреки това се препоръчва:

 • Редовно миене на ръце;
 • Консумация на храна, която е обработена и приготвена по безопасен начин и консумация на чиста вода.
 • Инфекциите с H. pylori са по-често срещани в развиващите се страни, където хората може да нямат достъп до чиста и безопасна храна и вода.

Как се лекува H. pylori?

Лечебният план се изготвя въз основа на:

 • Възраст, общо здравословно състояние и минали заболявания;
 • Тежестта на случая;
 • Очаквания да се влоши състоянието.

Основен избор са лекарства, които унищожават бактериите (антибиотици).

 

Други медикаменти, които могат да бъдат използвани, са:

 • Н2-блокери: Те се използват за намаляване на количеството киселина в стомаха чрез блокиране на хормона хистамин. Хистаминът спомага за образуването на киселина.
 • Инхибитори на протонната помпа: Те помагат на стомаха да не произвежда киселини. Това се случва като спират работата на стомашната киселинна помпа.
 • Протектори на стомаха: Тези лекарства предпазват лигавицата на стомаха от вредните влияния и помагат за унищожаването на бактериите.

 

Референции:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/helicobacter-pylori; https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/h-pylori/symptoms-causes/syc-20356171; https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=85&contentid=P00373