Какво представлява инфекцията с човешки папиломен вирус?

Повечето хора се заразяват с човешки папиломен вирус (HPV, ЧПВ) в даден момент от своя живот. Човешкият папиломен вирус причинява една от най-често разпространените полово предавани инфекции. Съществуват над 100 вида HPV и повече от 40 подтипа HPV, които могат да засегнат гениталната област и гърлото.


Човешкият папиломен вирус се разпространява чрез директен контакт. HPV инфекцията в областта на гениталиите се предава при полов акт. При хората, които практикуват орален секс, вирусът може да засегне устата или гърлото (орална HPV инфекция).Какви са симптомите на инфекцията с човешки папиломен вирус в устата?

Инфекцията с човешки папиломен вирус в устата често не причинява симптоми. Това означава, че заразените хората не осъзнават, че имат инфекция и е по-малко вероятно да предприемат необходимите стъпки за ограничаване на разпространението на болестта. Възможно е да се развият брадавици в устата или гърлото в определени случаи, но това се случва по-рядко.


Този вид HPV инфекция е рисков фактор за развитието на орофарингеален карцином, но това се случва рядко. При орофарингеален карцином, раковите клетки се разрастват в центъра на гърлото и засягат езика, сливиците и фаринкса. Ранните симптоми на рак на орофаринкса включват:

 • Проблеми с преглъщането;
 • Персистираща болка в ушите;
 • Кашляне на кръв;
 • Необяснима загуба на тегло;
 • Увеличени лимфни възли;
 • Постоянна болка в гърлото;
 • Бучки на бузите;
 • Образувания или бучки по врата;
 • Дрезгавост на гласа

Какви са причините за инфекцията с човешки папиломен вирус в устата?

Инфекцията с човешки папиломен вирус в устата възниква, когато вирусът попадне в тялото, обикновено през малка рана в устата. Заразяването често става при орален секс. Необходими са повече изследвания, за да бъде определено как точно хората се заразяват и предават оралните HPV инфекции.


Какви са рисковите фактори за инфекция с човешки папиломен вирус в устата?

Рисковите фактори за оралните HPV инфекции включват:

 • Орален секс. Данните сочат, че оралният секс може да представлява риск, като за мъжете той е по-висок, особено при пушачите;
 • Множество сексуални партньори. Наличието на множество сексуални партньори може да увеличи риска от инфекцията. Според данните, наличието на повече от 20 сексуални партньори през живота на човек, може да увеличи риска от орална HPV инфекция с до 20 процента;
 • Пушене. Доказано е, че пушенето насърчава инвазията на HPV. Вдишването на горещ дим прави лигавицата на устата по-уязвима към нараняване, а също така пушенето е рисков фактор за развитие на рак на устната кухина;
 • Консумация на алкохол. Изследванията показват, че високият прием на алкохол увеличава риска от HPV инфекции в устата при мъжете. При пушене и консумация на алкохол човек е изложен на още по-голям риск от инфекцията;
 • Целувка. Някои изследвания посочват, че целуването с отворена уста е рисков фактор, но са необходими повече изследвания, за да бъде изяснено дали това увеличава риска от орална инфекция с HPV.
 • Мъжки пол. За мъжете има по-голям риск от инфекция с човешки папиломен вирус в устата от жените.
 • Възрастта е рисков фактор за орофарингеален рак. Орофарингеалният карцином се среща по-често при хора в напреднала възраст, защото са необходими години, за да се развие.

Как се диагностицира инфекцията с човешки папиломен вирус в устата?

Няма специално изследване за откриването на HPV на устата. Зъболекар или лекар може да открие лезии (увреждане) при преглед, или първо пациентът може да забележи лезиите и да потърси лекарска помощ.


При наличие на лезии, лекарят може да извърши биопсия, за да бъде изследвано дали лезиите не са ракови. Биопсичните проби също могат да бъдат изследвани за наличието на HPV. При наличие на HPV, ракът е възможно да реагира по-добре на лечението.


Какво е лечението при орална инфекция с човешки папиломен вирус?

Повечето видове инфекции с човешки папиломен вирус в устата преминават, преди да причинят някакви здравословни проблеми. При възникването на брадавици в устата поради HPV, лекарят би могъл да ги премахне.


Лечението на брадавици с локално лечение може да бъде трудно, тъй като брадавиците могат да бъдат трудно достъпни. Лекарят може да използва някой от следните методи за лечение на брадавиците:

 1. Хирургично отстраняване;
 2. Криотерапия (замразяване с течен азот на брадавици);
 3. Инжектиране на интерферон алфа-n3 (Alferon-N)

Каква е прогноата при онкологично заболяване, вследствие на орална инфекция с човешки папиломен вирус?

При орофарингеален карцином възможностите за лечение и прогнозата зависят от стадия и местоположението на рака и дали той е свързани с HPV.


Орофарингеалните ракови заболявания, предизвикани от HPV, имат по-добри резултати при лечението и по-малко рецидиви след излекуване, отколкото раковите заболявания в устата, които не са причинени от човешки папиломен вирус. Лечението на рак на орофаринкса може да включва лъчетерапия, хирургична операция, химиотерапия или комбинация от тях.


Как можете да бъде предотвратена инфекцията с HPV в устата?

Промените в начина на живот са най-добрият метод за предотвратяване на инфекция с HPV в устата, като например:

 • Практикуване на безопасен секс, чрез използването на презервативи, за да бъде спряно разпространението на полово предавани болести;
 • Ограничаване на броя на сексуалните партньори;
 • Сексуално активните хора трябва редовно да се изследват за инфекции, предавани по полов път;
 • Избягване на орален секс с непознат партньор;
 • Изполване на презервативи при орален секс;
 • По време на редовните прегледи при зъболекар, препоръчително е той да бъде помолен да огледа устната кухина за лезии;
 • Полезно е да бъде изграден навик веднъж месечно човек сам да оглежда устната си кухина за необичайни образувания;
 • Ваксинация срещу HPV.


Библиография:
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Elrefaey S, et al. (2014). HPV in oropharyngeal cancer: The basics to know in clinic practice
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Genital HPV infection – fact sheet
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). HPV and oropharyngeal cancer – fact sheet
Healthline. Human Papillomavirus (HPV) of the Mouth: What You Should Know