Инфекциите на ушите са по-често срещани при деца, отколкото при възрастните. За разлика от инфекциите на ушите при децата, които често са леки и преминават бързо, отитите при възрастните често са признаци на по-сериозни здравословни проблеми.


Какви са симптомите на инфекциите на ушите?

Има три основни типа инфекции на ушите. Те съответстват на трите основни части на ухото: вътрешна, средна и външна.Симптоми на инфекция на вътрешното ухо


Проблем, който е диагностициран като инфекция на вътрешното ухо, всъщност може да се дължи на възпаление, а не на действителна инфекция. В допълнение към болката в ушите, симптомите на състоянието включват:

  • Виене на свят;
  • Гадене;
  • Повръщане

Проблемите с вътрешното ухо може да са признак на по-сериозно състояние като менингит.


Симптоми на инфекция на средното ухо


Средното ухо се разполга зад тъпанчето. Инфекцията на средното ухо е известна още като отит на средното ухо (среден отит). Причина за оплакванията е течността, която се събира зад тъпанчето. Заедно с болките в ухото, може да бъде изпитано и усещане за наличие на вода в ухото, както и изтичане на малко количество течност от засегнатото ухо. Средният отит може да се прояви с треска. Може също да възникнат и проблеми със слуха, докато инфекцията не започне да отминава.


Симптоми на инфекция на външното ухо


Външното ухо е видимата и най-външната част на органа на слуха. Инфекцията на външното ухо е известна още като външен отит. Инфекцията на външното ухо често започва като сърбящ обрив. Ухото може да стане:

  • Болезнено;
  • Чувствително;
  • Червен;
  • Подуто

Какви са причините за инфекциите на ушите при възрастните?

Ушните инфекции често се причиняват от бактериални инфекции. Но коя част от ухото бива засегната от инфекция - външното или средното ухо - зависи от начина на заразяване.


Причини за инфекция на средното ухо


Инфекцията на средното ухо често произхожда от настинка или инфекция в дихателните пътища. Инфекцията преминава към едното или и към двете уши през евстахиевите тръби. Евстахиевата тръба свързва средното ухо с горната част на фаринкса (назофаринкс) и нейната функция се състои в изравняването на налягането от двете страни на тъпанчевата мембрана и дренажа на секрети от средното ухо.


Инфекцията може да раздразни евстахиевите тръби, което води до тяхното подуване. Подуването на евстахиевите тръби може да попречи на дренирането на секрет от тях. Когато течността не може да изтече, тя се натрупва и оказва натиск на околните тъкани.


Причини за инфекция на външното ухо


Инфекцията на външното ухо още се нарича ухо на плувеца. Това е така, защото инфекцията често произтича в резултат на вода, която остава в ухото след плуване или къпане. Влагата е благоприятна среда за размножаването на бактерии. Ако външното ухо е наранено, или ако бъде бъркано с пръсти или други предмети в него, е възможно да бъде развита бактериална инфекция.


Какви са рисковите фактори за възникването на инфекции на ушите?

Една от причините децата да са по-застрашени от отити е, че техните евстахиеви тръби са по-малки и по-хоризонтално разположени от тези на възрастните. Ако човек има малки на размер евстахиеви тръби или такива, които не са развили по-голям наклон, има по-голям риск от възникване на отит.


Възможно е също така да има по-голяма вероятност за възникване на инфекция на ухото за хората, които пушат, или които са изложени на пасивно пушене. Наличието на сезонни или целогодишни алергии също излага на по-голям риск. Развитието на настинка или инфекция на горните дихателни пътища също увеличава риска от отит.


Кога трябва да бъде посетен лекар?

Ако единственият симптом е болка в ухото, може да бъде изчакано ден или два, преди да бъде посетен лекар. Понякога инфекциите на ушите отминават сами в рамките на няколко дни. Ако болката не се подобрява и възникне повишение на телесната температура на пациент, трябва да бъде посетен лекар възможно най-скоро. Ако има изтичане на течност от ухото или възникнат проблеми със слуха, трябва също да бъде потърсена медицинска помощ.


Как се поставя диагнозата за инфекция на ухото?

Диагнозата за отит се поставя на базата на анамнезата (медицинската история) и клиничната картина на пациента. Специалистът по уши, нос, гърло (оториноларинголог) също така може да използва отоскоп (диагностичен апарат за преглед на ухото), за да извърши подробен оглед на външното ухо и тъпанчето.


Какво е лечението при инфекция на ухото?

Видът на инфекцията на ухото определя и вида на лечението. В много случаи при инфекции на средното и външното ухо са необходими антибиотици.


Лечение на инфекции на средното ухо


Вероятно е да бъдат предписани антибиотици при инфекция на средното ухо. Някои антибиотици се приемат през устата, докато други се прилагат директно върху мястото на инфекцията чрез капки за уши. Лекарства за болка без рецепта и противовъзпалителни средства също могат да бъдат използвани за облекчаване на симптомите.


Ако пациентът изпитва симптоми на настинка или алергия, може да му бъде препоръчан деконгестант, назални стероидни спрейове или антихистамини.Лечение на инфекции на външното ухо


Външното ухо трябва да бъде внимателно почистено. Това трябва да бъде последвано от прилагането на антимикробни и противовъзпалителни лекарства.


Антибиотици могат да бъдат предписани, ако бъде установено, че инфекцията е бактериална.


При вирусна инфекция, може просто да се наложи да се изчака инфекцията да отмине сама. В зависимост от вида на вируса, който е причинил инфекцията, понякога се налага по-специализирано лечение.


Библиография:
University of Rochester Medical Center (URMC). Otitis media (middle ear infection) in adults
Columbia University Irving Medical Center (CUIMC). Otitis media (middle-ear infection) in adults
MetroHealth. Types of ear infections and treatments