Пиелонефритът е вид инфекция на пикочните пътища. Повечето бъбречни инфекции се причиняват от бактерии или вируси, които първо заразяват долните пикочни пътища, обикновено пикочния мехур. След това инфекцията се придвижва нагоре по уретерите към единия или двата бъбрека, които са част от горните пикочни пътища. 

 

Организмът има начини да се защити от инфекции на уринарния тракт. Например урината тече от бъбреците към пикочния мехур и вирусите или бактериите, които са попаднали там се отделят навън. Този еднопосочен поток обикновено предотвратява появата на инфекции.
Бъбречните инфекции са причина за по-голямата част от хоспитализациите (около 100 000) всяка година.


 

По-вероятно е да развиете бъбречна инфекция в следните случаи:

  • Ако сте жена;
  • Имате анамнеза за предхождаща инфекция на пикочния мехур през последната 1 година;
  • При бременност. Учените смятат, че хормоналните промени и промените в позицията на пикочните пътища по време на бременност улесняват проникването на бактерии в бъбреците;
  • При наличие на дефекти в пикочните пътища -  стриктури, стеснена уретра, увеличена простата, камъни в бъбреците, везикоуретрален рефлукс;
  • Наличието на диабет, имунологични заболявания, задръжка на урина или травми на гръбначния стълб също повишават риска.

Симптомите на бъбречните инфекции варират според възрастта. Те могат да включват втрисане, повишена температура, болка в гърба или слабинната област, гадене, повръщане, потъмняване на урината, хематурия и често, болезнено уриниране.

 

В някои случаи бъбречната инфекция може да доведе до опасно спешно състояние, наречено сепсис. Симптомите на сепсис включват висока температура, наличие на студени тръпки, учестена сърдечна честота и дишане, обръв и объркване. Това е спешно състояние и изисква незабавна лекарска помощ.

 

За лечение на бъбречните инфекции най-често се използват антибиотици. За по-добри резултати вашият лекуващ лекар е необходимо да направи, т. нар. антибиограма. Това представлява резултат от лабораторно изследване за чувствителността на изолиран бактериален щам към различни антибиотици.

 

След скоро прекарана бъбречна инфекция, е необходимо повторно изследване на урината след края на лечението, за да сте напълно сигурни, че инфекцията е излекувана.


Ако повторният тест отново покаже наличие на инфекция, се преминава през нов курс антибиотично лечение.

 

Много от пациентите си задават въпроса как могат да предотвратят поява на бъбречна инфекция. Истината е, че много бъбречни инфекции започват като инфекции на пикочния мехур, така че предотвратяването на този вид инфекция помага за предпазване на бъбреците.

 

Необходимо е да приемате много течности, особено вода. Течностите могат да помогнат за изхвърляне на бактериите от отделителната система. Изключително важно е спазването на добра лична хигиена. Когато използвате тоалетна хартия е важно да се избърсвате отпред назад, особено ако сте жена. По този начин предпазвате от проникване на бактерии в уретрата.

 

Уринирайте често и когато възникне позив. Опитайте се да уринирате на всеки 3 до 4 часа. Бактериите са по-склонни да растат в пикочния мехур, когато урината остава там твърде дълго.

 

Както жените, така и мъжете е важно да уринират след полов контакт. По този начин отстранявате бактериите, евентуално попаднали в уретрата, по време на секс.