Инфекциите на пикочните пътища са чест медицински проблем, който засяга основно жените. Това се обяснява със значително по-късия пикочен канал при тях в сравнение с този при мъжете. След инфекциите на горните дихателни пътища, уроинфекциите са най-честите бактериални инфекции при пациенти както в амбулаторно, така и на стационарно лечение.


Предразполагащи фактори за чести инфекции на пикочните пътища са диабет, бъбречно-каменна болест, ексцесивна сексуална активност, атрофия на вагиналната лигавица. Бременността също се възприема за част от факторите, повишаващи риска от уроинфекции.


Не за пренебрегване са и някои фактори, свързани със съвременния начин на живот. Пример за такива са използване на бельо тип „прашка”, често прилагане на интимни гелове и сапуни за лична хигиена при жените, използване на тампони по време на менструация, прилагане на спермициди за контрацепция, както и честите влагалищни промивки.Един от най-честите причинители на уроинфекции е чревната бактерия Escherichia coli. Според статистиката на второ място като най-често изолиран причинител се обособява Klebsiella pneumonia. Улесненото проникване на бактериите се обяснява с близостта на аналното отверстие. Улесняващи фактори за проникване на бактериите в уринарните пътища са спад в имунната система и нарушение в нормалната бактериална микрофлора.


Симптоми при инфекция на долните пикочни пътища (уретра, пикочен мехур) се изразява с дизурия-затруднено и болезнено уриниране. Жената се оплаква от често уриниране, непродуктивни напъни, дискомфорт, тежест и болка в долната част на корема. Появата на кръв в урината, която да доведе до промяна на цвета ѝ се наблюдава значително по-рядко и е налице предимно при младите жени. При цистит липсва фебрилитет и болка в поясната област.


Често пациентите прибягват до антибиотично лечение, което е свързано и с последващите странични ефекти като дисбактериоза, прояви от страна на стомашно чревния тракт (запек, диария), нарушаване баланса на микрофлората на различни органи – влагалище, дебело черво, кожа.


Най-прецизният начин за лечение е да бъде взета урина за микробиологична посявка и при изолиране на причинител да бъде изработена антибиотикограма, която да даде информация за чувствителността на микроорганизма и избора на подходящ антибиотик.


За съжаление, в най-добрия случай – изолирането на микроорганизъм и определяне на чувствителността му отнемат минимум 48 до 72 часа. През този период от време е много подходящо прилагането на фитопродукти, които оказват комплексно действие - противовъзпалителен, диуретичен (стимулиращ отделянето на урина), както и бактериогонен ефект.


Най-ефикасното билково средство срещу инфекции на пикочния мехур е червената боровинка. Тя е единственият плод, който е защитен от AFSSA (Agence française de sécurité sanitaire des aliments – Френската агенция за безопасност на храните) като средство за лечение срещу Escherichia coli.


Само червената боровинка съдържа специфични проантоцианиди PACs A, които затрудняват прикрепването на бактериите към лигавицата на пикочните пътища. Но освен отделянето от стената на пикочния мехур е необходимо и стимулиране на уринирането, за да се осъществи по-бърза евакуация на патогенните бактерии с урината. От фитопрепаратите с ефективно диуретично (стимулиращо уринирането) действие е златната пръчица. Освен това тя оказва още противовъзпалително, имуностимулиращо, антибактериално и не на последно място болкоуспокояващо действие.


Продуктът CystiRen (Цистирен) е комбинация от синергичното действие на червената боровинка от една страна и златната пръчица от друга. Патентованият екстракт от Американска червена боровинка е с високо съдържание на проантоцианидини, тип А, които осигуряват бърз лечебен ефект. Препаратът е подходящ за прием както при деца, така също при бременни и кърмещи.


Фитотерапията е подходяща за лечение както на остри, така и на хронични уроинфекции. Освен това е препоръчително паралелното ѝ приложение с назначено от лекар антибиотично лечение. Превантивно продуктите с фитоекстракти могат да бъдат вземани при смяна на сезона, както и при спадане на защитните сили на организма – с цел предотвратяване на евентуални рецидиви на уроинфекциите.

 

Може да откриете в аптеките и без рецепта или онлайн на www.botanic.cc.