Инфарктът се случва, когато се ограничи или напълно блокира притокът на богата на кислород кръв към някакъв участък на сърцето, вследствие на което загиват клетки.


Инфарктът се среща както при мъже, така и при жени. Единствената разлика е възрастта, в която се появява при двата пола, докато при мъжете това може да се случи във възрастта след 45 години, при жените опасната граница е с настъпването на климакса.


Въпреки че сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смъртност сред населението на развития свят, което, в пълна сила важи и за здравословните характеристики на българското население, инфарктът е предотвратим и лечим – предотвратим, тъй като съществува ефективна профилактика срещу появата му, лечим, тъй като прилагането на терапия при първите симптоми на настъпването му предотвратяват фаталните усложнения.Инфарктът най-често настъпва в резултат на коронарна сърдечна болест, която се дължи на образуването на липидни плаки от вътрешните страни на коронарните артерии, осигуряващи богата на кислород кръв.


Артеросклерозата се появява не изведнъж, а се развива в течение на години. Тя прави стените на артериите нееластични и пропускливи. Рискът от руптура на артериите при това състояние е висок, а всяко спукване, независимо колко микроскопично е, води до образуването на тромб върху повърхността на мастното уплътнение. С течение на времето тромбът расте и започва частично или изцяло да блокира кръвотока.


Ако при това състояние, не се вземат бързи терапевтични мерки, сърдечният мускул започва да изпитва недостиг на кислород и да отмират негови клетки, тоест заради нарушеното кръвоснабдяване се получава некротизирала тъкан, която и води след себе си сравнително скоро или след време фаталния развой на събитията.

NEWS_MORE_BOX

 


В много редки случаи инфарктът се дължи на спазъм на коронарната артерия (а не заради атеросклероза), при който се получава силно и рязко свиване на стените й, възпрепятстващо притока на кръв.


Инфарктът се свързва с някои други здравословни проблеми, сърдечни и други, като сърдечна недостатъчност, аритмии.


Получаването на инфаркт не бива да се свързва винаги с неизбежна смърт, напротив. Изключително важно е при първите симптоми да не се губи време и се потърси медицинска помощ, с което да се ограничи увреждането на сърдечна тъкат и се предотврати фаталното. Съществува ефективно лечение, което получено непосредствено след тези симптоми, дава живот.


За да се случи това обаче е необходимо добро познаване на симптомите на инфаркта и вярното им разграничаване. Често, те погрешно са игнорирани от пациентите и отдавани на други проблеми.


Основните симптоми на инфаркт, които трябва да запомните:


1. Болка или дискомфорт в гърдите, като това усещане се поява или по средата на гръдния кош или от лявата му страна. Характерна негова особеност е, че продължава за няколко минути и после отминава, но след известно време се появява отново.
Възможно е да наподобява на силно напрежение, тежест, удар, болка, парене, подобно на киселини, стомашен дискомфорт.


2. Инфарктът засяга горната част на тялото, тоест възможно е да се усеща силен дискомфорт или болка в едното или двете рамене, горната част на ръцете, гърба, врага, челюстта, както и в горната част на корема (над пъпа).


3. Дишането става учестено – този симптом може да се появи преди или по време на болката в гърдите, може да възникне и съвсем самостоятелно, необяснимо и неочаквано по време на почивка или при леко физическо напрежение.

 


Тези симптоми се появяват както при мъже, така и при жени. Те могат да бъдат придружени и от

 

Допълнителни симптоми, които трябва да имате предвид:

  • Рязко обливане в студено пот;
  • Поява на безпричинно усещане за умора изведнъж, при жените то може да продължи няколко дни;
  • Възможно е да е придружено с гадене и повръщане;
  • Както и с прималяване и внезапно замайване;
  • Друга внезапна поява на симптом или промяна на състоянието, включително и различна от характерната интензивност и продължителност.

 

Изявата на симптомите на инфаркта невинаги се появяват внезапно, всъщност те се проявяват при всеки индивидуално, при някои те са озадачаващо слаби, при други обратното. Въпросът е те да не се игнорират независимо от силата им и се потърси медицинска помощ веднага, като грижата за това бъде поверена на близки или познати.


До получаването й е добре да се вземе нитроглицерин.


Други имена на инфаркта: инфаркт на миокарда, остър инфаркт на миокарда, остър коронарен синдром, коронарна тромбоза, коронарна оклузия.