Хората са сложни организми, съставени от трилиони клетки, всяка със собствена структура и функция. За микроорганизмите човешкото тяло е екосистема, която е богата на ресурси, топлина и пространство. Някои от тези „гости” са добре дошли, но повечето са натрапници. Имунната система представлява пазителят на нашите тела и само тя има силите, които могат да ни защитават от постоянния риск от нашествие на патогени. Въпреки това нашите врагове в микросвета имат огромно предимство.

 

За разлика от човешките тела, които изискват повече време и ресурс, за да се възпроизвеждат, една бактерия представлява една единствена клетка, която може да създаде пълноценно копие на себе си само за половин час. Един вирус може да даде начало на стотици свои копия за час и на милиарди за ден. Нашите микроскопични врагове се размножават много по-бързо от нас.


 

За бактериите или вирусите човешките тела представляват враждебна екосистема, която предизвиква естествен подбор на микроорганизмите, които искат да използват ресурсите ѝ. Те сменят множество поколения толкова бързо, че в крайна сметка по случайност някой от представителите на патогена може да мутира и да се адаптира по точния начин, чрез който да удържи на защитите на тялото и отново да може да се размножава бързо в него.

 

Накратко казано, човешкият организъм е изправен пред огромно разнообразие от различни врагове - патогени и за съжаление организмите ни са твърде бавни, за да могат да се мерят с бързината на тяхната еволюция.

 

За щастие, нашата имунна система има механизми да се бори с нашите невидими врагове, тъй като е втората най-сложна биологична система, която познаваме, след човешкия мозък и все още не сме разкрили всичките ѝ тайни.

 

Организмът всъщност притежава две имунни системи – вродена и адаптивна. Вродената имунна система функционира още от раждането и се състои от физически бариери (кожа, респираторен тракт, стомашно-чревен тракт и др.), защитни механизми като отделяне на секрети (от лигавиците, стомашен сок, секреция на жлъчка, слюнка, сълзи, пот) и общ имунен отговор (възпаление, неспецифични клетъчни отговори, активиране на системата на комплемента).

 

Адаптивната имунна система притежава два вида клетки − Т и B-клетки, които са невероятно смъртоносни и ефективни срещу патогените. Произвеждането на тези клетки е сложно и отнема време, но щом бъдат произведени, те са готови за отбрана.

 

Това, което прави адаптивната имунна система толкова могъща е, че тя има най-голямата библиотека във Вселената, което значи, че тя има отговор за всякаква заплаха и поне една от нейните клетки разполага с точния отговор срещу даден патоген.


Библиография:
Healthline. How Many Cells Are in the Human Body? Fast Facts
National Center for Biotechnology Information (NCBI). How does the immune system work?