Когато имунната система функционира нормално, сме защитени от заболявания, инфекции, възстановяваме се бързо след наранявания. Нейните механизми обаче са много чувствителни и лесно могат да бъдат изведени „от строя“, тогава цялата армия от нейните бойни единици се разстройва, не винаги действа в правилна посока, което и създава условия за проникване на чужди тела в организма и развитие на заболявания от погрешните процеси в него.

Ето няколко интересни факти за имунната система...

1. Имунната система представлява един вид комплексна защитна система, която се разполага в 5 литра кръв и лимфа – онази бистра, леко жълта течност, която преминава през тъканите на организма. Кръвта и лимфата са двете телесни течности, благодарение на които елементите на имунната система могат да се транспортират до всяка точка на тялото и тя може да изпълнява защитната си роля в организма. Към имунната система се числят кожата, костният мозък, тимусът, далакът, белите кръвни клетки, антителата, хормони...

2. При сигнал за „нарушение“ белите кръвни клетки са първите стражи, които се впускат в сражение. Различните видове бели кръвни клетки действат, разполагайки с различни бойни средства, включително антитела. Някои от тях са квалифицирани просто да изяждат бактерии.
Продължителността на живота им е кратка, едва няколко седмици, но за това пък са много  – една капка кръвта съдържа 25 000 бели кръвни клетки. При болестни състояния числото им се мени. При левкемия то стига до 50 000 в капка кръв.

3. N- клетки или клетките убийци са въоръжени с белтъци, които разкъсват клетъчните мембрани. Те са като контраразузнавачи, които намират клетки с абнормни обвивки, каквито са раковите или инфектираните от вируси, влизат в контакт с тях и ги унищожават.

4. Смятаме, че високата температура и възпалението са тревожни. Всъщност, притеснително е, ако такива реакции на организма липсват. В действителност те са признак за това, че организмът се е мобилизирал срещу чужд нашественик. Повишената телесна температура мобилизира белите кръвни клетки, ускорява обмяната на веществата и блокира размножителните способности на вражеските тела, чужди нашественици и изродени клетки.

NEWS_MORE_BOX


При инфектиране всяка заразена клетка отделя хистамини, което води до разширяване на клетъчната стена. При този процес се наблюдава зачервяване и подуване на болните тъкани, изпитва се топлина и болка. По този начин организмът ограничава действието на причинителите на заболявания.

5. Без сън тялото ни е неспособно да се грижи за себе си. При по-малко от пет часа качествена почивка в денонощието имунната система се разстройства. Това оставя организма незащитен от всякакви вируси, бактерии, паразити... и го прави податлив на инфекции и заболявания.

6. Колкото и да са вредни слънчевите лъчи, толкова и слънцето е необходимо, за да имаме имунитет. Витамин D, който се синтезира от кожата ни под негово въздействие ни предпазва, на първо място, от лошо настроение и депресия, после, от сърдечни заболявания и дори някои видове рак. Достатъчни са ни само 10 минути пряко излагане на слънчева светлина в безоблачен ден, за да може организмът да синтезира необходимата му дневна доза от витамина. Толкова слънце е полезно дори при автоимунни заболявания.

Ролята на слънцето обаче е изменчива, то е колкото наш съюзник, толкова и противник – малко повече време излагане под лъчите му носи точно обратен ефект за организма – уврежда временно имунитета ни.

 


7. Имунната система е в готовност да защити организма буквално срещу милиони нашественици, но понякога и на нея ѝ идва много. Отделен въпрос е, ако сме позволили дефицитни състояния спрямо нея, като ненабавяне на достатъчно полезни хранителни вещества, сън...


Стресът афектира организма ни по разностранни пътища, но особено съществен е ударът му върху имунната система. При напрегната обстановка от надбъбречните жлези се отделя кортизол, благодарение на който се мобилизираме да се справим. Когато обаче извънредните ситуации зачестят и де факто изпаднем в стрес, нивото на кортизол се покачва трайно, а това амортизира и обърква системата на защитните сили на организма.

8. Имаме приказка: „Който се смее, зло не мисли.“ Има голяма доза истина в нея, тъй като, когато се смеем синтезът на допамин и ендорфини в мозъка се увеличава. А всички те неутрализират ефекта на кортизола и водят до балансиране на средата в организма и преодоляване на стреса. Смехът действително лекува, вътрешно, нас. Той е като еликсирът, който сме получили след поглъщането на отрова. 20 минути смях на ден е дозата, за да се осигури коректното функциониране на имунната система.

 

9. Спортуването ни е полезно, за да се поддържаме във форма и сме тонизирани. Само че и с него трябва да се внимава. При голямо натоварване, особено на силовите уреди, тялото започва да отделя повече кортизол и адреналин – същите вещества, които се синтезират в повече при стрес. Дали сте забелязали, че във фитнес центъра сте по-агресивни? И ви дразни този или онзи, за дребни неща, на които вероятно друг път няма да обърнете внимание...
Така че можем да се опитаме да не се поддаваме на заложеното от биологията ни и се контролираме и при подобни мисли просто се прехвърлим на велоергометъра. Така съхраняваме настроението си и не нанасяме удари на имунната ни система.