Употребата на алкохол е един от най-важните и лесно предотвратими рискови фактори за злокачествените заболявания, заедно с тютюнопушенето и наднорменото тегло.

 

Употребата на алкохол е отговорна за около 6% от всички злокачествени заболявания и 4% от всички смъртни случаи от рак в Европа. И все пак много хора не са наясно за връзката между карциномите и употребата на алкохол.


 

Употребата на алкохол ясно повишава риска от рак на устната кухина, гърлото и хранопровода. Пиенето и пушенето заедно увеличават риска многократно повече отколкото самостоятелно. 

 

Това може да се дължи на факта, че алкохолът може да подпомогне вредните химикали от тютюна да влязат в клетките, които покриват устната кухина, гърлото и хранопровода.

 

Алкохолът може да ограничи начина, по който тези клетки могат да възстановят уврежданията на ДНК, причинени от химикалите в тютюна.

 

Дългосрочната употреба на алкохол е свързана с повишен риск от рак на черния дроб. Редовната, тежка консумация на алкохол уврежда черния дроб, което води до възпаление и образуване на „белези”, които повишават риска от развитие на злокачествен процес.

 

Приемът дори на малки количества алкохол е свързано с повишен риск от развитие рак на гърдата при жените.

 

Алкохолът може да повиши нивата на естроген в организма, което обяснява завишения риск.

 

Точният механизъм, по който алкохолът влияе върху риска от поява на злокачествено образувание не е напълно изяснен. Всъщност, има няколко различни начина, по които може да завиши риска и това може да варива в зависимост от вида на карцинома.

 

Алкохолът действа дразнещо, особено в устната кухина и гърлото. Клетките, които са повредени от употребата на алкохол, може да се опитат да се възстановят, което да доведе до промени в ДНК, които от своя страна да бъдат стъпка към развитие на карцином.

 

След като попадне в тялото, алкохолът може да се превърне в ацеталдехид- химикал, който уврежда ДНК вътре в клетките и доказано причинява рак при лабораторни животни.

 

Приемът на алкохол води до оксидативен стрес в клетките, което води до увреждане на самите клетки.

 

Алкохолът може да повлияе на способността на организма да абсорбира някои хранителни вещества, като фолиевата киселина.

 

Фолатът е витамин, от който клетките в тялото се нуждаят, за да останат здрави. Абсорбцията на хранителни вещества е утежнена особено при хора, които редовно консумират високи количества алкохол и малки количества фолиева киселина.

 

Ниските нива на фолиева киселина повишават риска от развитие рак на гърдата и дебелото черво.