Какво е анорексия нервоза?

Анорексия нервоза е хранително разстройство, характеризиращо се с ирационален страх от наддаване на тегло. Хората с анорексия нервоза смятат, че те са с наднормено тегло, дори когато те са изключително слаби.

Хората с анорексия стават обсебени да не приемат храна и сериозно да ограничат нейния прием. Заболяването е свързано със сериозни здравни проблеми, както и в някои случаи, дори със смърт. Разстройството може да започне и в началото на пубертета. Първата менструация обикновено се забавя при момичетата, които имат анорексия. За момичетата, които вече са достигнали полова зрялост, когато развият анорексия, менструалните периоди често са редки или липсват.
 

Каква е връзката между анорексия нервоза и остеопороза?


Анорексия нервоза има значителни физически последици. Засегнатите лица могат да изпитват хранителни и хормонални проблеми, които влияят отрицателно на костната плътност. Ниско телесно тегло при жените кара тялото да спре производството на естроген, което води до състояние, известно като аменорея, или липса на менструалния цикъл. Ниските нива на естроген допринасят за значителни загуби в костната плътност.

NEWS_MORE_BOXВ допълнение, при анорексия често се случва организмът да произвежда големи количества от надбъбречния хормон кортизол, който от своя страна предизвика загуба на костна маса. Други проблеми, като например намаляване на производството на растежен хормон и други растежни фактори, ниско телесно тегло (с изключение на загубата на естроген), недостиг на калций и недохранване допринасят за загуба на костната маса при момичета и жени с анорексия. Загуба на тегло, ограничен хранителния прием и дефицит на тестостерон могат да бъдат причини за ниска костна плътност дори при мъже с хранителни проблеми.

Проучванията показват, че ниската костна маса (остеопения) се среща често при хора с анорексия и че това се случва в началото на хода на заболяването. Момичетата с анорексия е по-малко вероятно да достигнат своята пикова костна плътност и поради това могат да бъдат изложени на повишен риск от остеопороза и фрактури през  целия си живот.