Какво представлява илиопсоасният бурсит?

Илиопсоасният бурсит представлява възпаление на бурсата, разположена под мускула илиопсоас.


Бурсите са торбовидни структури, които са изпълнени с малко количество синовиална течност. Тяхната функция е да намалява триенето и омекотява движенията между костите, сухожилията и другите тъкани. Бурсит се нарича възпаление на една или повече бурси.Илиопсоасната бурса е най-голямата бурса в човешкото тяло, тя е разположена между предната повърхност на тазобедрената става и лежащия върху нея мускул - илиопсоас.


Увредената бурса причинява възпаление, което може да намали обхвата на движение на пациента.


Спортистите и хората, които тренират редовно са склонни към развитието на това състояние. Илиопсоасният бурсит може да се развие и при хора с хронични заболявания, като артрит, травма или при хора с други проблеми на бедрата (ако единият крак е по-къс от другия).


Какви са симптомите на илиопсоасния бурсит?

Симптомите може да включват - болка в предната част на бедрото или слабините, бучка, наподобяваща херния, скованост и изтръпване. В зависимост от тежестта на подуването, болката може да започне в предната част на бедрото и да се придвижи по цялата му част и да засегне коляното. Болката може да се усети и към седалището.


Хората с илопсосен бурсит изпитват скованост сутрин. Често тя отслабва през деня. Въпреки това, засегнатият човек може също да изпита болка, когато извършва упражнения, ходи нагоре и надолу по стълбите, при изправяне от седнало положение и др. Не е необичайно болката и дискомфортът да станат по-тежки с течение на времето. Нелекуват бурсит може да хронофицира.


Какви са причините за илиопсоасния бурсит?

Повтаряща се дейност на мускул iliopsoas, като например при бягане, може да причини ириопсоасен бурсит.
Атлети и физически активни хора са по-предразположени, както и по- възрастните хора. Пътуващите, скиорите и плувците са изложени на риск от развитие на състоянието.


Някои хронични състояния също могат да причинят ириопсоасен бурсит, хората с артрит и остеоартрит са изложени на повишен риск. И двете от тези състояния могат да причинят повишено триене в тази област, което след това доведе  до илиопсоен бурсит.

 

Какво е лечението за илиопсоасния бурсит?

Лечението на ириопсоасния бурсит зависи от причината и тежестта на заболяването. Когато се диагностицира рано, лечението в домашни условия често е достатъчно. При по-тежки случаи може да се наложи лицето да потърси допълнителна медицинска помощ за лечение на болката.


Леките случаи често изискват малко повече почивка и поставяне на лед на мястото на болка.

 

Някои пациенти също могат да облекчат болката чрез използването на нестероидни противовизпалителни средства. Хората, страдащи от леки епизоди на скованост и болка, трябва да обмислят спирането или намаляването на активността, която причинява бурсита.


За поставянето на диагнозата се използва образна диагностика.


В по-тежки случаи, човек може да търси допълнително лечение:

  • Физиотерапия;
  • Инжектиране на кортикостероиди директно в мястото на възпалението;
  • Противовъзпалителни лекарства;
  • Антибиотици при наличие на инфекция;
  • Помощни средства за ходене, като бастуни, за облекчаване на напрежението.

В някои редки случаи на илиопсиасен бурсит може да има нужда от операция.


Ако пациентът има и артрит, лекува се него като основно състояние. Лекарствата, предназначени за артрита, могат да помогнат за облекчаването и на бурсита.