Много пъти ни се е случвало изведнъж клепачът на едното ни око да започне да трепти. В такива случаи казваме „играе ми окото”. Това състояние се свързва в повечето случаи с разни суеверия и не му се обръща особено внимание, а не е и нужно.

 

Трептенето на клепача се различава от безусловния рефлекс мигане, чиято функция е да разнася равномерно слъзния филм по очната повърхност, за да я овлажнява и почиства. Това произволно движение се дължи на т. нар. фасцикулации, които представляват спазми на мускулче, намиращо се в областта. Причиняват се от нерви, които неконтролируемо изпращат нервни сигнали към съответното мускулче. При съкращението му под влияние на нервните импулси клепачът не се затваря, както нормално би било, а при отворено положение просто започва да трепти.


 

Фасцикулаците са бенигнени (доброкачествени). В повечето случаи засягат само едното око. Неприятното усещане може да се появи само на клепачния ъгъл или в още по-неприятните случаи - и на двата клепача. Едни от най-честите причини за появата на това неволно движение на клепачите е преумора, стрес, прекалена употреба на кофеин, недостатъчно спане. Причините могат да бъдат и на психическа основа - страх, нервност, вътрешна напрегнатост и неспокойствие.

 

Стресът в днешни дни е неизменен спътник в живота на почти всички хора. Различните хора реагират по различен начин. „Играещото око” е една от проявите му.

 

Проблемите със зрителната острота карат очите ни да се напрягат. Именно тогава може да се появи трептенето на клепачите, което означава, че или имаме нужда от диоптър, или трябва да сменим старите очила.

 

Вредата, която компютрите, таблетите и смартфоните носят за очите е безспорна. Светът вече така е устроен, че не можем да си позволим да не употребяваме подобни техники. Това е и поредната причина за появата на неволното движение на клепачите. Затова поне можем да се постараем малко да облекчим напрежението, което донасяме на очите си, работейки по цял ден пред компютрите си. Хубаво би било да се спазва „20-20-20 правилото”, според което на всеки 20 минути отместваме поглед от екрана и съсредоточаваме погледа си върух обект, който е на около 20 крачки отдалечен за около 20 секунди. Това до голяма степен облекчава очите.

 

NEWS_MORE_BOX

Кофеинът, шоколадът, чаят и енергийните напитки могат също да доведат до фасцикулации в клепачите, като спирането на тези храни и напитки за известно време би трябвало да облекчи състоянието. Употребата на алкохол също спада в графата с възможни причинители на трептенето на клепачите.

 

Сухотата в очите е често срещано явление особено след 50-годишна възраст. Работата на компютър, вземането на определени медикаменти, алкохолът, кофеинът могат да допринесат за намаляването на влажността в очите. С това се повишава и рискът за спонтанно трептене на клепачите.

 

Фактор, който може да причини „играещо око”, е липсата на някои хранителни вещества. Проучвания сочат, че магнезият е едно от тези вещества. Той е важен за нервните и мускулни клетки и както е известно намаленото му количество може да бъде причина и за крампи по крайниците.

 

Конкретно лечение за неприятното състояние е трудно да се даде, тъй като причините могат да са разнообразни. Въпреки това, когато имаме трептящи клепачи, можем да опитаме да избягваме стреса, да се отдаваме по-често на дейности, които ни карат да се чувстваме душевно и физически добре, да приемаме повече магнезий и да избягваме храните и напитките, които възбуждат нервната ни система, да пием достатъчно вода и да спим повече, в часовете от денонощието, когато трябва.

 

Като цяло е необходимо да си изградим по-здравословни навици и да се погрижим повече за душевното си спокойствие, защото трептенето на клепачите е безобидна проява на нещо, което не е както трябва в организма ни и ако не му обърнем внимание и не се замислим как живеем, в тялото ни могат да настъпят по-сериозни проблеми.