Кои нарушения са свързани с идиопатичния нодуларен паникулит?

Симптомите на различни заболявания могат да бъдат подобни на тези при идиопатичен нодуларен паникулит. Сравненията между тях са полезни за диференциалната диагноза.


Цитофагичният хистиоцитен паникулит - рядко заболяване, засягащо кожата и подкожната мастна тъкан. Първият симптом на това заболяване обикновено е появата на зачервяване и чувствителни подкожни възли. Освен това може да се появи и треска. Повечето засегнати лица имат хронична форма на заболяването. С напредването на заболяването лезиите могат да се увеличат по размер и брой и да засегнат по-дълбоките слоеве на кожата и другите органи на тялото (например костен мозък, лимфна система и др.). В някои тежки случаи могат да се наблюдават аномалии в кръвосъсирването (коагулацията) и чернодробна недостатъчност. Точната причина за цитофагичния хистиоцитен паникулит не е известна.Синдром на Суит е рядко заболяване на кожата, характеризиращо се с треска, възпаление на ставите (артрит) и внезапна поява на обрив. Обривът се състои от синкаво-червени, нежни папули (обривни единици, която представляват малки, плътни, леко надигнати над нивото на кожата възелчета, с големина до лещени зърна), които обикновено се появяват по ръцете, краката, лицето или шията, най-често от едната страна на тялото (асиметрично). В около 80% от случаите синдромът на Sweet се появява сам по себе си, без известна причина. В 10 до 20% от случаите, нарушението е свързано с основно злокачествено заболяване, обикновено хематологично, като някои видове левкемия. Точната причина за синдрома на Sweet е неизвестна.


Erythema nodosum е група от кожни заболявания, които се характеризират с болезнени, зачервени лезии или възли, които най-често засягат долните крайници. Еритемната нодозум често се свързва с повтарящи се епизоди на треска, неразположение, умора и болки в ставите. Точната причина за възникването на еритема не е известна.


Диагнозата на идиопатичния нодуларен паникулит се поставя въз основа на подробната анамнеза на пациента, задълбочената клинична оценка и идентификацията на класическите симптоми. В много случаи биопсията и микроскопското изследване на малки проби от подкожието може да разкрие възпаление на подкожните слоеве мастна тъкан.


Какво е лечението за идиопатичния нодуларен паникулит?

Лечението на идиопатичния нодуларен паникулит е симптоматично и поддържащо. В някои случаи кожните лезии могат да се излекуват спонтанно (ремисия). Те обаче често се връщат. Засегнатите лица трябва да бъдат подложени на задълбочен клиничен преглед, за да се определи дали идиопатичният нодуларен паникулит всъщност се появява вторично спрямо друго състояние, тъй като лечението на това основно състояние може да облекчи симптомите на идиопатичен нодуларен паникулит.


В тежки случаи, кортикостероидното лечение може да бъде ефективно при контролирани условия.