Язвата е едно от най-често срещаните заболявания на гастроинтестиналния тракт. Тя може да се появи във всяка част на храномилателната система, но в повечето случаи засяга стомаха или дванадесетопръстника. Понякога стомашната и дуоденална язва се обединяват под наименованието пептична язва.

 

В Европа стомашната язва е едно от най-често срещаните заболявания, като научните изследвания показват, че годишно боледуват между 50 и 100 хиляди души от това заболяване (по-голямата част от тях са на възраст между 40 и 70 години). Мъжете по-често срадат от жените.


 

Стомашните язви обикновено се причиняват от нарушения механизъм на защита на стомашната лигавица от солната киселина. Тя се произвежда, за да улесни храносмилането и да обезвреди, ако са попаднали с храната, болестотворни микроорганизми.

 

При 95% от хората с язва на дванадесетопръстника и при 70% от тези със стомашна язва се установява наличието на инфекция с хеликобактер пилори (Helicobacter pylori, H.pylori). Микроорганизмът причинява обикновено гастрит или язва. Това е бактерия, с която хората могат да се заразят още в ранна детска възраст. Много от носителите не знаят, че са заразени, тъй като нямат никаква симптоматика цял живот. Ако се вземе обаче хистологичен препарат от стомашната лигавица на тези, които са безсимптомни, ще се установи възпалителен процес.

 

Хеликобактер пилори намалява защитата на лигавицата и така позволява на солната киселина да действа ерозивно. Инфекцията с Хеликобактер пилори не означава 100% образуване на язва. Каква е причината едни хора да боледуват, а други - не, все още не е ясно.

 

Друг фактор, който спомага за образуването на стомашна (пептична) язва, е приемът на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Предразполагащи фактори са и: пиене на алкохол, анамнеза за наличие на предишна язва, пушене, хроничен стрес.

 

Симптомът, който кара пациентът да отиде на лекар, най-често е болката. Тя бива описана като пареща или пронизваща в горната част на коремната кухина и нерядко разпространяваща се към гърба. При стомашната язва болковото усещане се появява почти веднага след нахранване, докато при язва на дванадесетопръстника - няколко часа след поглъщане на храна.

 

Други оплаквания, са: гадене, повръщне, чувство за тежест в стомаха, киселини. По статистически данни при 75% от хората язвата не дава никаква симптоматика и се открива случайно.

NEWS_MORE_BOX

 

Какви изследвания се назначават?

Езофагогастродуоденоскопията (ендоскопско изследване) дава най-ясен резултат дали има язва или не и къде е тя. При това изследване може да се вземе материал за хистологично изследване и да се определи за какъв процес се касае - възпалителен или злокачествен, да се определи дали има инфекция с Хеликобактер пилори или не.

 

Друг метод е рентгенографията, при която се изпива специална каша, наречена бариева каша. Така се визуализира къде е язвата.

 

Лечението зависи от причината за появата на язвата. Ако се открие наличие на H.pylori, се предписва съответната антибиотична схема за лечение на микроорганизма. Ако тестовете за H.pylori са негативни, се предприемат действия за намаляване количеството на солната киселина, за да може лигавицата да се възстанови - такива медикаменти са инхибиторите на протонната помпа, както и Н2-блокери. В по-редки случаи (когато консервативното лечение не е помогнало) се преминава към оператично лечение.

 

Стомашната или дуоденална язва могат да дадат тежки усложнения, които да са животозастрашаващи. Едно от тях е кървенето. Язвата е като рана на стомашната или дуоденална стена, в началото засягаща само лигавицата, впоследствие навлизаща в по-дълбоките слоеве на стената. Успоредно с това тя разрушава кръвоносните съдове, на които попадне и така може да се получи кървене.

 

Перфорацията е друго усложнение. При нея язвата е пробила стомашната стена и през образуваната дупка изтича стомашно съдържимо, кръв и бактерии. Резултатът е перитонит.