Роговицата може и да е почти невидима, но пък за сметка на това е неделима част от окото, важен компонент както в морфологично отношение (предпазва механически съдържимото на окото), така и във функционално – като главен участник в пречупването на светлинните лъчи заедно с лещата.


Корнеята, или роговицата, представлява предната част на слеро-корнеята – най-външната обвивка на очната ябълка – като склерата е плътна и придава белия цвят на ябълката, а роговицата е тънкият прозрачен филм, покриващ ириса и зеничния отвор.


При нормални условия роговицата е невидима за въоръженото око, освен когато я гледаме в профил. Освен прозрачна, тя още има свойствата да пречупва, но и да отразява светлината. Както и при повечето неща, познаването устройството на роговицата е ключ към разбиране не само на това как изпълнява ролята си, но и на развитието на болестните процеси и намиране на лечение за тях.На външната повърхност на роговицата има разположени 5-6 слоя епителни клетки, под тях се намира тънката Бауманова мембрана, а под нея – най-плътния слой на ретината, съставен от равномерно пластово подредени тънки колагенови влакна. Под нея има вътрешна мембрана и вътрешен ендотелен слой. Докато повърхностните епителни клетки са способни на регенерация, то Баумановата капсула е лишена от това свойство.


Роговицата е прозрачна благодарение на това, че в нея липсват кръвоносни съдове и обвивки на нервните влакна. Изхранването й се осъществява от предкамерната течност и от слъзния филм, който я покрива отвън.


От ерозия до язва


Ерозията на роговицата се определя като повърхностен дефект на епителния слой, с чисти ръбове и липса на бактериално замърсяване. Това обикновено е резултат от механична травма.


Язвите на роговицата се образуват при инфектиране на ерозии. Те изглеждат като сивкаво, леко хлътнало петно с набъбнали ръбове и дъно. Пострадалият се оплаква от силни болка и дразнене, а ирисът е зачервен.

 

NEWS_MORE_BOX


Класически симптоми са: светлобоязън, спазъм на клепачите (блефароспазъм) и сълзене.


При задълбочен преглед на окото е възможно и откриване на чуждото тяло, причинило ерозията (например малка треска) под някой от клепачите.


Обикновено в рамките на няколко часа чистият дефет е способен да епителизира – т.е. да се покрие от нови епителни клетки. Ако обаче там са попаднали микроорганизми (често предметите, причинили травмата, са покрити с тях), то ерозията може да се инфектира и да причини гнойна язва.


Не е рядкост и повтаряне на травматичните ерозии. Сутрин при отваряне на очите е възможно новообразувания епител, покрил ерозията, да се отлепи, което причинява и силна болка.


Лечението се състои в антибиотични капки, за да може максимално да се намали риска от инфектиране, неутрален мехлем и превръзка. Важно е на следващия ден ерозията да се прегледа отново, за да се изключи евентуална инфекция, тъй като признаци за такава ще липсват непосредствено след травмата при първичния преглед.


Язвата може да има и неблагоприятно развитие


Това не е изключено дори и при навременни и коректни медицински мерки. При неблагоприятно развитие язвата се разпространява в дълбочина и ширина, при което некрозата може да обхване всички слоеве и да достигне чак до вътрешната роговична мембрана.


Последната е изключително еластична и може дълго време да „удържа фронта“. Независимо от това, тя се раздува напред от вътреочната течност и обрзува издадено мехурче. При рязко повишаване на вътреочното налягане то може да се спука и да причини изтичане на вътреочна течност, която повлича със себе си и ирис, който запушва дефекта.


Такова събитие става причина за образуване на срастване (синехия) между ириса и роговицата. По-лошо е обаче, ако част от ириса излиза навън, което е реална предпоставка за нахлуване на болестотворни микроорганизми и инфекция вътрешните обвивки на окото.