Роговицата (корнея) е изградена от пет слоя, няма кръвоносни съдове и е идеално прозрачна. Роговичната язва се образува най-често при инфектиране на ерозии (дефекти на епитела, който е най-външния слой на роговицата) или разпадане на инфилтрати. Има различна големина, форма, дълбочина и еволюция. На биомикроскоп се вижда като сивкаво, леко хлътнало петно, което има инфилтрирани ръбове и дъно.

 

Причините за появата на роговичната язва са много: 


  • Бактериалните инфекции са характерни по-често за хора, носещи контактни лещи. Бактериите могат директно да инфилтрират роговичния слой, ако има преди това някакво нарушение на повърхностната цялост. Има и бактерии, които произвеждат токсини и директно увреждат роговицата, дори и при ненаранена повърхност.
  • Вирусите също са възможни причинители, като например вирусът на Herpes simplex, Varicella virus и др.
  • Гъбичните инфекции не са изключени като причина. Обикновено се появяват поради неправилно носене на контактни лещи или прекомерна употреба на капки за очи, съдържащи кортикостероиди.
  • Паразитът Acanthamoeba също уврежда роговицата. 
  • Когато се нарани повърхността на корнеята, се образува входна врата за всякакви видове причинители на инфекции. Това може да стане при попадане на чуждо тяло в окото - най-често от метални стружки, които се забиват в роговицата, но може и когато ни влезе прах или пясък и започнем да си търкаме очите, с идеята да премахнем чуждото тяло. Реално така надраскваmе интактната роговица.
  • Изсъхването на окото или т.нар. синдром на сухото око, също е причинител на язва или води до усложняването на вече съществуваща. Това е така, тъй като сълзите образуват невидим филм върху окото, който го предпазва от изсушаване, поддържа оптичните свойства на роговицата и я защитава като непрекъснато отмива попадналите върху нея прахови частици.
  • Заболявания на клепачите, които нарушават тяхното плътно затваряне или мигателния рефлекс също са причина за появата на язва. Когато долните клепачи са обърнати навън (ектропиум) се нарушава плътното затваряне на очите и това създава проблем със слъзния филм. А когато са обърнати навътре (ентропиум) миглите драскат роговицата и освен, че създават неприятно усещане и болка, могат и да я наранят.
  • Всяко състояние, което води до намаляване или липса на роговична сетивност, предразполага за нейното сериозно увреждане.
NEWS_MORE_BOX

 

  • Хората, носещи контактни лещи са в по-голям риск от появата на роговична язва. Важно е контактните лещи да се свалят преди лягане, за да се дава почивка на очите. Вероятността да се развие инфекция е по-голяма при хората, употребяващи лещи, които могат да се носят дни без да се свалят. Неслучайно се предупреждава да се измиват много добре ръцете преди да се поставят лещите, тъй като между роговицата и лещата могат да се задържат бактерии, които ще се намират в перфектните условия, за да се размножат и да създадат проблем. Също така използването на лещи, недопускащи достатъчно кислород до роговицата, създават усовия за развитие на инфекции.
  • Роговичната язва може да се появи и като усложнение на имунни разстройства, като потискане на имунната система след трансплантация, автоимунни заболявания като лупус, ревматоиден артрит и др.

 

Най-честите симптоми, които се срещат при това заболяване са: нарушение на зрението, сълзене, чувство за чуждо тяло в окото, болка, чувствителност към светлината.

 

Лечението се определя от причинителя. Ако язвата е резултат от вирусна или бактериална инфекция, се вземат съответните медикаменти - антивирусни или антибиотични препарати. Кортикостероиди се предписват само след обстоен преглед и точно изясняване на причината за заболяването, като съответно и прилагането им се следи от лекаря.

 

В повечето случаи възстановяването е напълно. Ако язвата не минава и заплашва да пробие роговицата или цикатриксът (белег), който остава след оздравяването й е голям и пречи на зрението, се предприема оперативно лечение - трансплантация на роговица.