Според последни данни приемът на антиоксиданти под формата на добавки няма да намали риска от развитие на рак. До този извод се стигна след анализът на информация, събрана от 100 000 пациента. Специалистите сочат, че пушачите, приемащи добавки с бета каротен дори увеличават вероятността от развитие на злокачествено заболяване.

Д-р Адитиа Бардиа от Mayo Clinic в Рочестър, Минесота, обяснява, че антиоксидантите са смятани за ефективно средство в борбата срещу рака. Различните антиоксиданти обаче имат различен ефект. За да ги изследва, тя и екипът и са провели 12 плацебо-контролирани клинични изпитвания.

Резултатите сочат, че веществата не редуцират цялостния риск от злокачествено заболяване. Бета каротенът обаче е направил впечатление с това, че дори увеличава последния при пушачи. Наблюдава се и увеличение смъртността във връзка с приемът му.

Други открития касаят селена. Той действително има протективен ефект - намалението на риска се изчислява на 23%, но само при мъжете. За жените не е намерена подобна зависимост. Витамин Е пък не повлиява общия риск, но се отразява благоприятно на този за рак на простатата.