Винаги стои налице дилемата – настинка или грип? Настинката, като вирусна инфекция на горните дихателни пътища, заедно с грипа оформят комплекс на зарази вирусни инфекции на дихателната система. Въпреки че симптомите при двете заболявания са еднакви, грипът може да протече много по-тежко. Лекарите често използват афоризма, че "настинката може да ви вкара в леглото за няколко дни, а грипът може да ви накара да получавате уплах при всеки опит за ставане от леглото".


Натрупването на секрети, зачервеното гърло и кихането е характерно за настинките, като и двете заболявания водят до кашляне, главоболие и дискомфорт в гърдите. При гриповото заболяването е голяма вероятността да се вдигне висока температура в продължение на няколко дни и да изпитвате болки в тялото и главата. Обикновено усложненията на настинката са сравнително леки, докато тежките случаи на грип могат да доведат до развитие на животозастрашаващи заболявания, като например пневмония.


Известни са повече от 200 типа вируси, причиняващи настинка, а всяка година се развиват нови щамове на грипа. Тъй като и двете заболявания са вирусни, те не могат да бъдат лекувани с антибиотици, които са приложими само срещу вторични бактериални инфекции, които могат да доведат до развитие на синузит или пневмония.Класическата медицина предлага богат избор от лекарствени препарати, с които могат да се оборят симптомите на вирусни инфекции или грип. Можете да се опитате да намалите дискомфорта, причинен от кашлицата, запушването на носа и възпаленото гърло с лекарства, които се продават без рецепта в аптеките. Често се прилагат аналгетици при болка в мускулите и ставите при грипни инфекции. Такива са аспирин, ибупрофен или парацетамол. При деца под 15 години е важно да не се използва аспирин поради риск от синдром на Рей.

 

За лечение в домашна обстановка може да взимате таблетки аспирин, парацетамол и ибупрофен на всеки четири часа, за да се намали повишаването на телесната температура, главоболието, мускулните болки и общия дискомфорт.

 

При лечението на грип може да се прилага и хомеопатия. При усещане на умора, слабост, натежалост, втрисане, главоболие и запушване на носа, може да приемате гелсемиум. При болка в мускулите, съпроводена с главоболие и раздразнителност, които се влошават при движение на тялото. Ако изпитвате жажда за студени течности и имате суха, но раздираща кашлица, може да приемете бриония.

 

При субективното усещане за раздразнено и зачервено гърло, може да приложите гаргара със солена вода или разтвор на йод-повидон. За целта в 100 мл чиста вода накапвате 7-8 капки течен йод-повидон. Впоследствие прилагате субстанцията под формата на гаргари, с което да намалите възпалителния вал в гърлото и да прекратите процесите на активно възпаление.

 

Чай от еупатория може да облекчи болките и високата температура и да изчисти натрупалите се секрети. Оставете да заври една чаша вода с две чаени лъжици от билката за 10 до 15 минути.

 

При лечение на грип може да се приложи и хранителна диета, богата на витамин С, който се придобива от пресни плодове и зеленчуци, като цитрусови плодове и брюкселско зеле. Можете да приемате по 1000 мг витамин С на всеки 4-5 часа през денонощието. Повишете и приема на цинк с крехко месо без мазнини, риба и пълнозърнести храни.

 

 

Ако при тежките форми на грип изброените медикаменти не помагат, може да се приложат амантадин или римантадин. Този тип медикаменти са орални антивирусни лекарства, които са активни срещу грип тип А.

 

Със значително добри резултати се проявява и един класически медикамент от серията на противовирусните средства - инозин. Стандартният му прием е три пъти на ден по две таблетки от 500 мг в продължение на минимум 5 дни.


Има ефект срещу всички вируси, като грипните, херпесните, папилома, рубеола, морбили, заушка (паротит), хепатит и други. Този специфичен нуклеозид, и неговите силни имунологични свойства, довежда имунотерапията през последните години до значителен напредък, което го превръща и утвърждава като един от най-качествените имуностимулиращи медикаменти досега.

 

 

В периода на възстановяване и ремисия, специалистите по вътрешни болести се обединяват в едно мнение, че пациентите трябва да продължат с приема на течно-кашава храна, като постепенно захранване на организма. Такива са продуктите съдържащи скорбяла – сухар, банани, ябълков сок, сирене, варен ориз, оризов пудинг, варено жито и печени картофи.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Също така е важно да се избягват алкохолните напитки, които блокират по директен начин антидиуретичния хормон и по този начин тялото започва да губи още повече течности и да изпада в състояние на дехидратация. Алкохолът може само да увреди общото състояние със своя дехидратиращ ефект, което в комплекс с фебрилното състояние и приема на голямо количество нестероидни противовъзпалителни медикаменти, може да утежни състоянието на засегнатите от зимните инфекции.