Грипът представлява остро инфекциозно заболяване, причиняващо се от вируси. За разлика от настинката симптомите се развиват много по-бързо. Заболяването засяга не само горните дихателни пътища, но и целия организъм. Характеризира се с изразен токсико-инфекциозен синдром (включващ болки по мускули, стави, повишена телесна температура, главоболие, умора и неработоспособност), а от страна на дихателните пътища – хрема, кашлица и др.

 

Зимните месеци се свързват с повишено разпространение на заболяването под формата на епидемии. Предразполагащи фактори са ниските температури, повишена влажност, както и по-честото пребиваване в закрити помещения, в които има тесен контакт с други хора.


 

Предаване на инфекцията се осъществява по въздушно-капков път (при кихане, кашляне и говорене). Възприемчивостта е висока. Основните типове грипни вируси са три вида – А, В и С, като отношение към възникването на епидемии имат първите два. Това е и причината основните препарати, влизащи в терапията от първа линия, да бъдат насочени точно срещу тях.

 

Лечението се състои от прилагането на медикаменти с противовирусно действие, както и такива за облекчаване на симптомите. Към симптоматичното лечение спадат антипиретиците – парацетамол, противовъзпалителни средства – ибупрофен, който има и температуролитично действие. Прилагат се обезболяващи, витамини и имуностимулатори.

 

Противовирусните препарати се разделят на невраминидазни инхибитори и М2-инхибитори. Към групата на първите се включав оселтамивир и занамивир. Те атакуват определени структури от вирусната клетка и по този начин пречат на разпространението на инфекцията в организма. Действат и при двата вируса – тип А и В, като за извличане на най-голяма ефективност от прилагането е важно то да става в първите 24 до 48 часа от началото на симптомите.

 

Към втория вид противовирусни препарати се причисляват амантадин и ремантадин, които пречат на „събличането” на вируса и съответно внедряването му в клетката. Тези препарати действат само върху тип А грипни вируси.

 

Ако на фона на вирусната инфекция се насложи и бактериална, тогава се налага включването на антибиотичен препарат. Изключено е прилагането на антибиотици при наличието само на вирусна инфекция, тъй като те нямат противовирусен ефект и съответно не биха довели до подобрение.

 

NEWS_MORE_BOX

 

При грипна инфекция организмът е подложен на известен оксидативен стрес, поради което се препоръчва приемът на антиоксиданти. С основно значение са витамин А и Е. Освен това някои природни имуностимулатори са с доказано действие в борбата с вируса.

 

Методите за предпазване от заболяването включват често проветряване на помещения, избягване на контакт с болни или поставяне на маска при евентуален контакт. Съществуват различни имуностимулатори, които повишават имунната защита на организма и подпомагат защитните сили, както срещу вирусни, така и срещу бактериални причинители.

 

При определени групи пациенти се препоръчва поставянето на противогрипна ваксина. В нея се комбинират различни щамове от вируса, които се определят според епидемичната обстановка всяка година. Най-подходящото време за поставяне са месеците септември и октомври. Рискови групи, при които се препоръчва имунизация са лица над 65 години, пациенти с хронични заболявания – сърдечни, белодробни, бъбречни, както и тези, свързани с обмяната (диабет, подагра). Медицински служители, както и лица с някакъв тип имунен дефицит също трябва да бъдат профилактирани.

 

Изграждането на достатъчно количество защитни антитела, които да осигурят протекция при евентуална среща с вируса се получава 2-3 седмици след поставяне на ваксината. 3598