Грипът е инфекциозно заболяване, което се причинява от грипен вирус. Симптомите могат да варират от леки до тежки. Най-честите симптоми включват: висока температура, хрема, възпалено гърло, мускулни болки, главоболие, кашлица, кихане и чувство на умора.

 

Тези симптоми обикновено започват два дни след излагането на вируса и най-много по-малко от седмица. Кашлицата може да продължи повече от две седмици. При деца може да има диария и повръщане, но те не са чести при възрастни. Усложненията на грипа могат да включват вирусна пневмония, вторична бактериална пневмония, инфекции на синусите и влошаване на предишни здравословни проблеми като астма или сърдечна недостатъчност.


 

Три от четирите вида грипни вируси засягат хора, тип А, тип В и тип С. Не е известно дали тип D заразява хората, но се смята, че има потенциал да го прави. Обикновено вирусът се разпространява по въздушно-капков механизъм (от кашлица или кихане). Смята се, че това се случва най-често на относително къси разстояния. Може да се разпространява и чрез допир до повърхности, замърсени с вируса и след това докосване на устата или очите.

 

Човек може да бъде заразен за околните както преди, така и по време на проявата на симптомите. Инфекцията може да бъде потвърдена чрез изследване на гърлото, храчките или носа за вируса. Пациентите все пак могат да имат инфекция, дори ако резултатите са отрицателни. Полимеразната верижна реакция, която открива вирусната РНК е по-точен метод за диагностика.


Честото миене на ръце намалява риска от разпространение на вируса. Носенето на хирургическа маска също е полезно. Годишните ваксинации срещу грип се препоръчват от Световната здравна организация за лицата с потенциален риск. Ваксината обикновено е ефективна срещу три или четири вида грип. Обикновено се понася добре от пациента.

 

Ваксина, направена една година, може да не е полезна през следващата година, тъй като вирусът се развива бързо. За лечение на грип се използват антивирусни лекарства, като инхибитор на невраминидазата, антипиретици (за повишената температура), витамини и др.


Разпространението на грипа по света води до около три до пет милиона случая на тежко заболяване и около 250 000 до 500 000 смъртни случая годишно. Около 20% от неваксинираните деца и 10% от неваксинираните възрастни се заразяват всяка година.

 

В по-северните и по-южните части на света огнищата се появяват главно през зимата, докато около екватора може да настъпи огнище по всяко време на годината. Смъртта настъпва най-вече при малки деца, по-възрастните и лицата с други здравословни проблеми. Пандемиите са рядко срещани.