Какво представлява грипът?

Грипът (инфлуенца) е вирусна инфекция, която атакува белите дробове, носа и гърлото. Грипът представлява инфекциозно заболяване на дихателната система със симптоми, вариращи от леки до тежки.


Грипът и обикновената настинка имат подобни симптоми, заради което може да бъде трудно да се направи разлика между двете състояния. В повечето случаи симптомите на грипа са по-тежки и продължават по-дълго от обикновената настинка.Всеки човек е изложен на риск от това да се разболее от грип, но някои хора имат по-висок риск от инфекция, това са децата на възраст под 5 години и хората на възраст над 65 години.


Рискът от грип също се увеличава при отслабена имунна система или хронично заболяване, като например:

Какви са симптомите на грипа?

В началото грипът може да имитира обикновена настинка. Ранните симптоми могат да включват:

 • Възпалено гърло;
 • Кихане;
 • Хрема

Симптомите често се влошават с напредването на инфекцията и могат да включват:

 • Треска;
 • Болки в мускулите;
 • Втрисане на тялото;
 • Изпотяване;
 • Главоболие;
 • Суха кашлица;
 • Запушване на носа;
 • Умора;
 • Слабост

Симптомите при грип често се подобряват с домашно лечение след около седмица. Симптомите може да бъдат облекчени с приемането на лекарства без рецепта за настинка и грип. Също така са много важни почивката и да приемането на много течности.
Някои хора обаче са по-склонни да развият усложнения от грип. Високорисковите групи включват:

 • Деца под 2 години;
 • Хора на възраст над 65 години;
 • Бременни или наскоро родили жени
 • Хора, които имат хронично заболяване, като - диабет, астма, сърдечни заболявания или ХИВ
 • Хора, живеещи в старчески дом или заведение за грижи

Лекар може да предпише антивирусни лекарства. Когато бъдат приети в рамките на първите 48 часа след появата на симптомите, антивирусните лекарства могат да намалят продължителността и тежестта на грипа.


Какви са усложненията от грипа?

Повечето хора се възстановяват от грип без усложнения. Но понякога може да се развие вторична инфекция, като например:

 • Пневмония;
 • Бронхит;
 • Инфекция в ухото

Ако симптомите изчезнат и след това се върнат няколко дни по-късно, може да се е развила вторична инфекция. Важно е посещението при лекар при подозрение за вторична инфекция.


Ако не се лекува, пневмонията може да бъде животозастрашаваща.


Как се разпространява грипът?

За да може човек да се предпази от грип, е най-добре да знае как се разпространява вирусът. Грипът е силно заразен и може да се разпространи бързо в домакинства, училища, офиси и сред група от приятели.

 

Възможно е предаването на грип на други хора още един ден преди да са започнали симптомите и от 5 до 7 дни след като човек вече се е разболял. След като човек влезе в контакт с вируса, той започа да проявява симптоми в рамките на 1 до 4 дни. Човек може дори да предаде вируса на някого преди да усети, че е болен.


Грипът се предава предимно от човек на човек. Ако болен от грип човек киха, кашля или говори, капчиците се разпространяват във въздуха. Ако тези капчици влязат в контакт с носа или устата на здрав човек, той също може да се разболее.


Грипът можете също така да се предава и чрез контакт - при ръкостискания, прегръдки и докосване на повърхности или предмети, замърсени с вируса. Затова не бива да се споделят прибори или чаши за пиене с други хора, особено с някой, който може да е болен.


Колко са типовете грипни вируси?

Има три различни типа грипни вируси, които засягат хората - тип A, тип B и тип C. (Има четвърти, тип D, който не засяга хората).


Животните и хората могат да се заразят с грип тип А, тъй като грипният вирус може да се предаде от животните на хората. Този вирус постоянно се променя и може да причинява ежегодни грипни епидемии.


Грипът от тип В може също да причини огнища на зараза през зимните месеци. Този тип обаче обикновено е по-малко тежък от тип А и причинява по-леки симптоми. Понякога той може да причинява тежки усложнения. Тип В може да се предава само от хора на хора.
Различни щамове причиняват грип тип А и В.


Грипът от тип С също засяга хората и някои животни. Причинява леки симптоми и малко усложнения.


Как може да се предотврати грипът?

Важно е предпазването от вируса поради възможността от усложнения. Тъй като грипният вирус може да се предава от човек на човек, не бива да се забравя честото миенето на ръце със сапун или използването на дезинфектант за ръце на алкохолна основа. Също така трябва да се избягва докосването на носа и устата с немити ръце.


Грипният вирус може да преживее на твърди повърхности и предмети до 48 часа. Препоръчително е почистването чрез спиртни кърпички за дезинфекция или спрей върху често докосвани повърхности в дома или на работното място.


При грижа за болен от грип е важно носенето на маска за лице. При кашлицата и кихане е най-добре това да става в в лакътя, вместо в ръцете. Освен това много може да помогне и ежегодната ваксинация срещу грип.


Библиография:
Centers for Disease Control and Prevention. How flu spreads
Centers for Disease Control and Prevention. Influenza (flu)
Center for Food Security and Public Health. Influenza C and influenza D viruses