Грипът е едно от най-типичните за студеното полугодие инфекциозни заболявания. За разлика от простудата, която се развива от повече от 100 вида различни вируси, грипът се развива вследствие на инфекция само с вирусите тип А, В и С.


Вирусите от типа А и В се разпространяват изключително бързо и лесно и предизвикват големи епидемии. Вирусите от тип С са по-стабилни и обикновено стават причина за по-леки респираторни заболявания. Чрез имунизиране човек може да се предпази от грип А и В, но ваксина срещу грипни вируси тип С все още не съществува.


Грипните вируси от тип А могат да заразят не само човека, но и животните – патици, кокошки, прасета, коне и дори китове и тюлени. Грипните вируси от тип В се разпространяват единствено сред хората.


 

Как се разпространява грипният вирус?

Грипът е изключително заразно заболяване. Вирусите се разпространяват предимно по въздушно-капков път (при кашляне, кихане), чрез пряк контакт (целувка), както и чрез предмети, които са докосвани от болен човек.

През носа и гърлото вирусите навлизат до белия дроб, където бързо започват да се разпространяват в клетките на лигавицата.
 

Защо се разболяваме от грип най-вече през студеното полугодие?

По-честите случаи на грип и грипните епидемии се наблюдават предимно през студените зимни месеци, когато температурата на околната среда и влажността на въздуха са подходящи за разпространението на вирусите.

Освен това през зимата хората прекарват повече време в закрити помещения, където шансът да се срещнат и заразят от други вирусоносители е по-голям.

NEWS_MORE_BOX

 

Какво е грипна епидемия и пандемия?

За грипна епидемия може да се говори, ако заболяването засегне голям брой от населението на обширна територия. Когато се появи нова мутация на вирус, към който човекът няма имунитет и разпространението му прехвърли границите на даден географски район, разпространи се контитентално и след това глобално, епидемия от този характер се определя като пандемия.

 

Тъй като грипните вируси мутират изключително бързо и тъй като човешката популация изгражда нетраен имунитет към различните подтипове грипни вируси, заради липсата на имунитет и бързо развитие на инфекцията и усложнения от нея, пандемиите се отличават с по-висока честота на леталитет сред населението.

 

Какви са симптомите на грипа?

Симптомите на грипа се появяват внезапно и най-често включват:

 • втрисане,
 • повишена температура,
 • главоболие,
 • болки и зачервяване на гърлото,
 • болки в мускулите,
 • запушване на носа.


Симптомите са сходни с тези на настинка. За разлика от простудните заболявания обаче, при грипа телесната температура се повишава много повече, над 39 оС, докато при настинка тя рядко стига над 38,9 оС, и се задържа висока в продължение на 2-3 дни.

Повторното повишаване на телесната температура при един болен обикновено е признак за вторична инфекция.

 

Грипът е остра респираторна инфекция, която трябва да се лекува възможно най-бързо след заразяването с вируса. Бързото лечение е особено важно при пациенти с хронични заболявания. Колкото по-бързо започне лечението на вирусната инфекция, толкова по-бързо ще се прекрати заболяването и рискът от усложнения е по-малък.

Съвременните антивирусни препарати са най-ефективни срещу грипния вирус през първите 48 часа от проява на първите симптоми.

При своевременно прилагане на тези антивирусни препарати продължителността на заболяването може да се съкрати до един ден. Обикновено антивирусните лекарства се приемат в продължение на 5-7 дни.

 

Как да различим симптомите на грип от симптомите на настинката?

 

 • За разлика от простудните заболявания симптомите на грипа възникват внезапно.
 • Характерна за грипа е високата температура.
 • Кашлицата е суха и може да се засили.
 • При грип рядко се среща симптоми като кихане и болки в гърлото, за разлика от простудните заболявания.
 • Силно изтощение и отпадналост, мускулните болки също са признаци на грипа.


В продължението: повече за грипа и как да засилим имунитета си