Грейпфрутът подпомага терапията при диабет, откриха учени. Ефектът се дължи на антиоксидант, който действа подобно на два медикамента....


Нарингенин е веществото, на което се дължи горчивия вкус на цитрусовия плод. Нарингенинът е антиоксидант, който действа подобно на два медикамента, използвани при контрола на диабет тип 2, установи екип учени.


Диабет се развива, когато организмът не е в състояние да отдели достатъчно от хормона инсулин, необходим за контролирането на нивата на кръвната захар.


Нарингенинът помага да се подобри чувствителността на организма към инсулина. Ефективен е и за поддържане на здравословно тегло, което е съществена част на терапевтичната програма при диабет.
 При приема на храна концентрацията на захар в кръвта нараства. Това води до производство на мастни киселини от черния дроб с цел дългосрочен запас на енергия. Напълняването при диабетиците е рисково и носи сериозни здравословни проблеми. Процесът е свързан с намаляване на ефективността на инсулина.
 При изследването учените установяват, че нарингенинът "принуждава" черния дроб да гори мазнините, вместо да ги трупа.
 
По думите им нарингенинът действа подобна на два медикамента, използвани в терапията за контрол на диабет тип 2, Fenofibrate и Rosiglitazone.