Анкилозиращият спондилит е хронично възпалително заболяване, което засяга гръбначния стълб и сакроилиачните стави, вид ревматоиден артрит е. Заболяването е познато у нас повече като болест на Бехтерев. Типични оплаквания са болки и скованост на гърба, от врата до кръста.


При анкилозиращия спондилит се получава срастване на прешлените, което отнема подвижността на гръбнака. Степента на измененията на гръбнака варират при засегнатите, но при всички случаи влияят на положението на гръбнака и водят до „прегъване“ на осанката.


Ранното поставяне на диагнозата и лечението е от съществено значение за забавянето на деформацията на гръбнака и контрола на болката и усещането за скованост.


От анкилозиращ спондилит страдат по-често мъже. Проявява се в млада възраст, между 20-30 години. Смята се за наследствено предавано, среща се сравнително рядко – при около 0,1 – 0,5 % от населението. Известно е, че при 25% от носителите на антиген HLA-B27 развиват заболяването.


 

Кои са трите ранни симптома, по които може да се разпознае заболяването?1. Болка и скованост в кръста, хълбоците и таза, която продължава повече от 3 месеца.  Болката се появява първо при кръстно-хълбочните стави, които се намират в най-ниската част на кръста, където костта над опашната – кръстцовата кост – се свързва с хълбочните.
2. Възпалителното заболяване на гръбнака – спондилитът – води до сливане на прешлените, процес определян като циментиране, анкилоза. Процесът засяга костите на кръста, гърба, врата, до степен, че засегнатият изпитва затруднения да изпълнява ежедневни рутинни действия. Когато в процеса се включат и прешлените на нивото на гърдите, рефлектира върху дишането – изпитва се болка при дишането и трудност до невъзможност да се поеме дълбоко въздух.
 


3. Тъй като заболяването причинява възпаление и някои връзки и сухожилия (тендинит), възможно е да се появи скованост и болка в други части на тялото. Например, да се възпали Ахилесовото сухожилие, което да доведе до болки в петата.
Тъй като анкилозиращият спондилит е системно заболяване, симптомите му освен болка в ставите, включва и други като повишаване на температурата, умора, загуба на апетита. При някои се наблюдават възпаления на очите. Макар и в редки случаи се споменава за проблеми от страна на сърцето и белите дробове.
 

Освен от анамнезата и прегледа специалистът се ориентира за заболяването от рентгеновото изследване на гръбнака и таза, някои лабораторни тестове и измерване на дишането.


Лечението е симптоматично, тоест заболяването не се лекува, нито може да се спре развитието му. Медицината може да повлияе единствено степента на болката и деформацията  на гръбнака за по-високо качество на живот.
Терапията е комплексна и включва физикално, медикаментозно лечение, специализирана програма упражнения и в някои случаи оперативна интервенция.


Стремежът при физикалната терапия е процесът на деформиране на гръбнака да се ограничи, докато програмата физически упражнения е насочена към запазване на подвижността, като се редуцира болката и се подобри мускулния тонус.


Упражненията за дълбоко дишане позволява гръдният кош да остане гъвкав. Плуването се смята за особено подходящо занимание за хората със заболяването, тъй като отлично съчетава упражняване на мускулите, раздвижване на ставите и упражнения за дишане.


Нестероидните противовъзпалителни средства, които се изписват са предназначени да облекчат болката. Обикновено се използват аспирин, ибупрофен, напроксен. Друга група медикаменти са модифициращите антиревматични лекарства като метотрексат. Сравнително нов тип лекарства са ремикейд, ентрел и хумира, които блокират свръх синтеза на протеина TNF, считан за отговорен за възпалението. Последните две групи лекарства обаче са със сериозни странични ефекти. Напоследък има съмнения за риск от развитие на лимфом, при употребата на новия клас медикаменти, дали това е така обаче тепърва предстои медицинската научна общност да се произнесе.


При някои се отчита подобрение на хроничната болка при употреба на дулоксетин, антидепресант от групата на серотонин и норепинефрин инхибитори на обратното захващане (SNRIs).

 

NEWS_MORE_BOXХирургична интервенция се предприема, когато са засегнати тазовите стави или коленете.


При хората с болест на Бехтерев въобще не е препоръчителна употребата на тютюневи изделия, тъй като скача рискът от проблеми с белите дробове и дишането.


За адекватна почивка е желателно да се осигури твърд, но удобен, подкрепящ гърба матрак. Не е подходяща високата възглавница, както и да се повдигат краката на високо. Мебелите – маси и столове – трябва да се подбират така, че да не се налага навеждане и изкривяване. Подходящи са столовете с удобни облегалки и подлакътници, фотьойл.


И при този вид ревматоиден артрит следва да се избягват резките движения, скачане, падане, за да се предотврати травма.