Тютюнопушенето е един от най-вредните пороци на съвремието. Битува погрешното схващане, че вредните му ефекти могат да бъдат компенсирани, напълно или частично, със спортуване или здравословно хранене. Това е опасна заблуда, тъй като забавя и затруднява прекратяването на навика и допринася за влошаване на общественото здраве.

 

Какви са вредите от тютюнопушенето, конкретно?


 

Знае се, че тютюнопушенето повишава риска от рак на белия дроб, но то увеличава и риска от много други неоплазии във всички органи.

 

Тютюневият дим съдържа над 4000 различни химични съединения, от които поне 400 са токсични. Температурата на върха на горящата цигара е около 700 оС, докато във вътрешността й е около 60 оС. Това предизвиква термичното разпадане или окисляване на голям брой от съединенията в дима, което води до големия брой токсични съставки.

 

Най-вредните от тях са:

  • катран – мощен кангероген;
  • никотин – той повишава нивата на холестерол в кръвта, но най-вредният му ефект, е че предизвиква пристрастяването към цигарите и прави спирането им трудно и мъчително;
  • въглероден оксид – свързва се трайно с хемоглобина в кръвта, което възпрепятства газообмена в тъканите и органите;
  • твърди частици, които полепват трайно по вътрешната страна на дихателните пътища и предизвикват хронични дегенеративни заболявания на респираторния тракт – интерстициална белодробна болест, хронична обструктивна белодробна болест и др.

 

Тютюнопушенето значително скъсява средната продължителност на живота. Смъртността, причинена от тютюнопушене, във възрастовата група под 70 години, надвишава смъртността от СПИН, рак на гърдата, пътни инциденти и злоупотреба с наркотици взети заедно.

 

Всъщност, не ракът на белия дроб, а сърдечносъдовите усложнения са водещата причина за смъртност, дължаща се на пушене. То води до втвърдяване на артериите и повишаване на нивата на холестерол в кръвта – рискови фактори за атеросклероза. Когато атеросклеротична плака се разкъса, части от нея тръгват с кръвотока. Те могат да запушат важни кръвоносни съдове. Също така, пушенето повишава и риска от формиране на съсиреци в кръвоносните съдове, наречени тромби, които също могат да запушат важни съдове.

NEWS_MORE_BOX

 

Коронарната тромбоза може да причини инфаркт. Счита се, че 30% от инфарктите се дължат косвено на пушене. Статистиката показва, че пушачите развиват коронарна тромбоза средно 10 години по-рано от непушачите и че средно 9 от всеки пациенти със сърдечен байпас е пушач.

 

Церебралната тромбоза води до инсулт. Също така, влошаването на мозъчното кръвоснабдяване при церебрална атеросклероза води до понижаване на когнитивната функция.

 

Други типични усложнения на атеросклерозата са бъбречна недостатъчност при засягане на бъбречните артерии и гангрена и ампутанции при засягане на артериите в крайниците.

 

Неоплазиите заемат „едва“ второто място в списъка на най-смъртоносните усложнения на тютюнопушенето. Това важи в най-голяма степен за рака на белите дробове и различните неоплазии на устата и гърлото.