Какво представлява глиомът на зрителния нерв?

 

Оптичен глиом, глиом на зрителния нерв или ювенилен пилоцитен астроцитом е вид мозъчен тумор. Има различни видове мозъчни тумори и обикновено всеки вид е кръстен на типа клетки, от които произлиза. Повечето глиоми на зрителния нерв се смятат за доброкачествени и не растат толкова бързо, колкото други видове мозъчни тумори. Заболяването се развива в оптичната хиазма, мястото където се кръстосват левият и десният зрителен нерв. Глиомът на зрителния нерв е рядък вид рак, който обикновено се развива бавно и се открива при деца. Рядко се открива при лица на възраст над 20 години. Мъжете и жените са приблизително еднакво засегнати. Този тумор също така е свързан с наследственото заболяване - неврофиброматоза тип 1.


 

Каква е класификацията на глиома?

 

Най-широко приетата класификация на оптичните глиоми разделя тези тумори само на три групи, въз основа на анатомичната им локализация:

 

  • Стадий 1 – засегнати са само оптичните нерви (или само един от тях)
  • Стадий 2 – засегната е хиазмата (със или без участие на оптичен нерв)
  • Стадий 3 - засегнат е хипоталамуса и / или други съседни структури

 

Какви са симптомите на глиома на оптичния нерв?

 

Клиничната изява варира в зависимост от степента и местоположението на рака. Симптомите, причинени от заболяването, са в следствие от притискането на нервите от тумора. Честите симптоми на този вид тумори включват - гадене и повръщане, проблеми с баланса, нарушения на зрението, главоболие. Други симптоми могат да включват - неволеви движения на очите, увредена памет, сънливост, загуба на апетит, забавяне на растежа. Могат да се появят също и хормонални проблеми, защото туморът може да се развие близо до основата на мозъка, където се извършва хормонална регулация.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Как се диагностицира глиомът на зрителния нерв?

 

Неврологичният преглед обикновено показва частична или пълна загуба на зрение или промени в оптичните нерви. Може да е налице и повишено налягане в мозъка. Други изследвания, използвани за диагностика на глиома на оптичния нерв, включват сканиране чрез компютърна томография (CT) и магнитен резонанс (MRI) на мозъка. Ако чрез образната диагностика не може да се постави точна диагноза, може да се наложи извършването на биопсия, за да се определи вида на тумора. Биопсията представлява вземането на малка част от тумора през малък отвор в черепа. След това тази част се подлага на хистологично изследване, за да се определи вида на тумора и да се оцени каква е степента му на агресивност. Информацията от биопсията се използва, за да се определи кое е най-подходящото лечение за съответния пациент.

 

Как се лекува глиом на зрителния нерв?

 

Лечението на тези ракови заболявания се извършва най-добре от мултидисциплинарен екип. Може да е необходима специализирана терапия, ако има загуба на паметта. В лечебния екип могат да бъдат включени неврохирурзи и радиационни онколози. Хирургията и лъчевата терапия, обикновено, са двата основни начина на лечение на глиома на оптичния нерв. Хирургичната операция не винаги е възможен вариант за лечение. Тя може да се извърши, ако хирурзите сметнат, че могат да премахнат напълно тумора. Ако той не е напълно отстраняем, хирурзите могат да отстранят части от него, за да облекчат налягането в черепа.

 

Радиационната терапия може да се извърши преди операцията, за да се намали размерът на тумора. Може да се направи и след нея, за да се унищожат останалите ракови клетки. Радиационната терапия включва използването на машина за насочване на високоенергийни лъчи към мястото на рака. Тя не винаги е препоръчителна, в случаите когато може да причини допълнително увреждане на очите и мозъка.

 

За химиотерапия се използват лекарства, които унищожават раковите клетки. Тя е особено полезна, ако туморът се е разпространил в други части на мозъка. Може да се приложат и кортикостероиди, за да се намали отокът в областта на черепа. Лечението може да убие и здрава мозъчна тъкан. Мъртвата тъкан може да прилича на ракова, затова състоянието на пациента трябва да бъде под наблюдение, за да се гарантира, че болестта няма да се появи отново. След лечение на глиома на оптичния нерв могат да настъпят дългосрочни нежелани реакции. Тези тумори обикновено възникват при деца, така че страничните ефекти от лъчетерапията или химиотерапията може да не са видими за известно време. Когнитивни затруднения, нарушения при ученето и растежа могат да възникнат като нежелани реакции от терапията.