Какво представлява болката в синусите?

Болката в синусите може да обхване областта около носа, челото и бузите и обикновено е вследствие на инфекция. Болката в синусите също е възможно да възникне и в резултат от алергии.


Синусите са пространства в костите на лицето. Съществуват четири чифта синуси – два максиларни (на горната челюст), два фронтални (челни), два в решетъчните кости и два сфеноидални. Всеки от тях e с изход в носната кухина. Учените не са напълно наясно каква роля играят синусите в тялото. Възможно е те да правят черепа по-лек, да пречат на топлината да излезе от черепа или да помагат за образуването на по-висок глас.Лечението на главоболие, което произхожда от синусите зависи от основната причина за него. Лекото синусово главоболие често може да бъде лекувано в домашни условия.


Какви са симптомите на болка в синусите?

Синусите са облицовани с мембрана, подобна на лигавицата на носа. Ако човек има инфекция или алергия, тази мембрана може да се подуе и да причини главоболие. Човек може да почувства тази болка в областта на бузите, носа и в областта над носа. Понякога тези области може да изглеждат подути. Синусовото главоболие може да засегне едната или двете страни на лицето.


Болката в синусите обикновено се причинява от инфекция, като синузит. Човек, който развива синузит, е вероятно да изпита и други симптоми, като:

 • Треска;
 • Запушен нос;
 • Намалено обоняние;
 • Зелен или жълт секрет от носа

Някои пациенти могат да открият, че болката се влошава след кашляне или навеждане.


Какви са начините за лечение на болка в синусите?

Ако синусовото главоболие не причинява твърде голяма болка, може да бъде лекувано с домашни средства. Препоръчителна е почивката, приемът на много течности и приемът на болкоуспокояващи.


Когато човек изпитва силна болка от синусите, трябва да посети лекар. Може също да се наложи да потърси медицинска помощ, ако:

 • Болката се влошава;
 • Симптомите не се подобряват след една седмица;
 • Болкоуспокояващите не помагат

При главоболие, причинено от синузит, лекарят може да предпише деконгестанти или антибиотици. Синусното главоболие, причинено от алергия, обикновено се лекува със спрей за нос, който съдържа антихистамини или стероиди.


Ако човек изпитва многократно синусово главоболие или има синузит в продължение на 3 месеца, лекарят може да го насочи към специалист по уши, нос и гърло (УНГ).


Специалистът ще попита за симптомите, ще снеме анамнеза (медицинска история) на пациента и ще прегледа главата, носа и лицето на пациента. Също може да бъде назначена снимки на главата с рентген или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).


Някои пациенти може да се нуждаят от операция за разширяване на синусите. Процедурата може да включва отстраняване на малко количество тъкан от синусите или балонна синусопластика, при която се използва раздуване на балон с диаметър 7мм, за да бъдат разширени синусните проходи.


Кои са домашните средства за лечение на болка в синусите?

Човек, който има главоболие, идващо от синусите, може да го лекува с домашни средства. Тези лечения могат и да не работят, ако болката е прекалено силна или симптомите продължават повече от седмица.


Вдишване на пара


Вдишването на пара може да помогне за отваряне на носните проходи и синусите, което може да помогне за облекчаване на натиска и болката. Този метод включва:


Сварява се на малко количество вода, която се оставя леко да изстине. Водата се изсипва в голяма топлоустойчива купа. Лицето трябва да бъде наведено над купата, а главата трябва да бъде покрита с кърпа. След това е необходимо бавно вдишване и издишване на парата през носа.


Почистване на носа със солен разтвор


Промиването на носа със солена вода може да помогне за отпушване на носа:


Сварява се около 1 литър вода и се оставя да изстине. След това се разтваря 1 чаена лъжичка (ч.л.) сол и 1 ч. л. сода за хляб във водата. След измиване на ръцете със сапун и вода, трябва да се изсипе малко количество от разтвора в дланта. След което е необходимо изшмъркване на солената водата от шепата в ноздрите. Полезно носът да се промива всеки ден сутрин и вечер.


Топла кърпа

 

Придържането на топла кърпа към лицето може да облекчи болката и налягането:


За целта е необходимо поставянето на чиста кърпа под гореща вода и нейното изцеждане. След това кърпата се поставя на моста на носа, челото и бузите. Кърпата се задържа на място за няколко минути. Препоръчително е процедурата да бъде повтаряна няколко пъти на ден.


Каква е разликата между главоболие, произхождащо от синусите и мигрена?

Проучванията са установили, че мигрената често се бърка с главоболие, идващо от синусите. Главоболието, произхождащо от синусите и мигрената имат някои общи симптоми, като:

 • Усещане за натиск в лицето и челото;
 • Болка, която се влошава при движение на главата;
 • Запушен нос

Има различни лечения за мигрената и синусовото главоболие, затова е важно да бъде поставена правилната диагноза.


Ако човек има симптоми на синузит, последвани от болка и натиск в лицето, това вероятно е главоболие, произхождащо от синусите. Ако главоболието продължава повече от седмица или не се лекува с антибиотици, това може да бъде мигрена.


Човек, който страда от мигрена, е вероятно да изпита и други симптоми, които не се появяват при главоболие от синусите. Те включват:

 • Чувствителност към светлина;
 • Гадене;
 • Пулсиращо главоболие


Библиография:
American Migraine Foundation. Hutchinson, S. (2016, May 27). Sinus headaches
American Migraine Foundation. Wilson, M-C. & Jimenez-Sanders, R. (2016, July 9). Medication overuse headache
National Health Service (NHS). Sinusitis (sinus infection)